Kaj se skriva v mogočnem dvorcu?

Ste se kdaj vprašali kaj se skriva v veličastnem mariborskem dvorcu, ki se nahaja na vojaškem območju v Mariboru? Veličastna stavba, ki se ponaša s 598 okni ob številnih pisarnah in spalnicah z devetdesetimi posteljami, skriva tudi muzej in knjižnico.

Vojaški muzej // Vir: Net TV

Mariborčani so s svojim denarjem kupili zemljišče pod Pohorjem in ga podarili državi, ki je zgradbo za kadetski inštitut začela graditi julija 1853. Poudariti je treba, da je bila to največja takšna stavba v tedanji Avstriji in res prva velika ter kakovostna zgodovinska stavba v Mariboru. Zgrajena je bila 1856 v treh nadstropjih, ponaša pa se z neverjetnimi 598 okni. Takrat je kadetnica je imela telovadnico, kopalnico in pralnico, drevored in park, bivališča poveljnika inštituta in vzgojiteljev, kapelo z velikimi barvnimi okni, risalnico, učilnice, štiri dolge spalnice, mogočno izpitno dvorano in orožarno. Danes se v mogočni stabvi skriva Vojaški muzej Slovenske vojske.

V Mariboru imamo že dobrih deset let Vojaški muzej. Čeprav muzej stoji na vojaškem območju, si ga lahko zunanji obiskovalci nemoteno ogledajo. Treba je samo potrkati na vrata in napotili vas bodo na ogled številnih zbirk. Na voljo so vam od ponedeljka do petka med deveto in štirinajsto uro, v kolikor pa bi si muzej radi ogledali kdaj drugič, pa se lahko najavite in z veseljem vas bodo sprejeli. Lahko obiščete tudi njihov knjižnico v katero se lahko brezplačno včlanite, ogled muzeja pa je brezplačen.

Številne razstave

Zbirka orožja // Vir: Net TV

V muzeju si lahko ogledate razstavo, ki je posvečena vojni za samostojno Slovenijo leta 1991. Vojna je znana tudi kot desetdnevna vojna, s katero je Republika Slovenija med 27. junijem in 6. julijem 1991 odbila napad Jugoslavije, s tem pa dosegla svojo neodvisnost od SFRJ. To je bil prvi vojni spopad v Evropi po drugi svetovni vojni. Na ogled vam je tudi bogata zbirka orožja, ki vas kronološko popelje skozi zgodovino orožja, ki ga je uporabljala Slovenska vojska.

Orožje je vedno vzbujalo zanimanje in vznemirjenje, tako odraslih kot otrok. Med drugim je vznemirljivo zaradi več lastnosti. Tako je lahko redko, tehnično izvirno, veliko ali majhno, tudi okrašeno ter vezano na konkretno osebnost. Vsak kos orožja ima svojo zgodovino oziroma zgodbo. Ta je lahko bolj ali manj kruta, skrita ali znana, morda na novo odkrita.

Vojaški muzej // Vir: Net TV

Zbirka Vojaškega muzeja obsega tudi zbirko tekstilij in vojaške opreme, zbirko oklepnih vozil, letalstva in zračne obrambe. Imajo tudi številne zemljevidr, zbirko medalj, oznak in činov, zbirsko slik, filmsko gradivo in zbirko pečatov in štampiljk.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply