Kam ta konec tedna?

V podravskih občinah bodo ta konec tedna pripravili različne razstave, v Rušah bodo čistili.

Konec tedna naj bi bil po napovedih vremenoslovcev oblačen z občasnimi padavinami. Vseeno to ni razlog, da ostanete doma. V nekaterih podravskih občinah se že začenjajo dogodki, s katerimi vstopamo v velikonočni čas. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako preživeti konec tedna in cvetno nedeljo.

Velikonočne razstave in sejmi

V Vitomarcih vas društvo gospodinj vabi na Velikonočno razstavo kulinarike in ročnih del, ki bo na ogled v nedeljo med 8. in 19. uro v Večnamenski dvorani Vitomarci.

Društvo kmečkih deklet in žena Cerkvenjak vabi na ogled tradicionalne velikonočne razstave z naslovom “Velika noč nekoč in danes”, ki si jo lahko ogledate v avli KD Cerkvenjak in sicer v soboto, 13.4.2019 od 9. do 18. ure in v nedeljo, 14.4.2019 od 8. do 18. ure.

Razstava “Velika noč nekoč in danes” v Cerkvenjaku

V soboto, 13. aprila 2019 ob 9. uri, se bo na prostoru pred Osnovno šolo Lovrenc na Pohorju odvil tradicionalni velikonočni sejem, tokrat s povsem novimi vsebinami. Lokalna društva in posamezniki se bodo predstavili z rokodelskimi in umetniškimi izdelki ter domačimi dobrotami. V okviru sejma bodo potekale ustvarjalne delavnice za otroke in družabne igre z velikonočno vsebino za vse generacije. Prikazali bodo izdelavo butar oziroma peglov, izdelovali velikonočne zajčke, pripravljali praznične pogrinjke in namizne aranžmaje.

Sočasno bo v prostorih šole potekala delavnica peke potice, udeležite pa se lahko tudi vodenega kulinaričnega sprehoda, na katerem se bo odkrivalo kulturno-zgodovinske spomenike kraja ter degustiralo domače dobrote. Po končanem sejmu bodo lahko vsi obiskovalci poskusili sveže pečeno orehovo potico, ki jo postrežejo udeleženke delavnice.

Tradicionalni presmeci iz dolgih njiv in Radehove

Člani društva Presmec iz Dolgih Njiv bodo na cvetno nedeljo, 14. aprila, pri cerkvi sv. Ruperta v Sp. Voličini postavili presmec, ki ga iz raznih vrst zelenja in grmovnic ga izdelujejo že več dni. Več kot 20 metrov dolg presmec bodo s konjsko vprego peljali v Sp. Voličino. Iz Dolgih njiv bodo od domačije Igorja Vogrina krenili ob 8.15 uri, v Voličino bodo prispeli ob 9. uri. Prihod presmeca bo z zvoki pospremil Slovenskogoriški pihalni orkester MOL Lenart.

Priprave na cvetno nedeljo potekajo tudi v Radehovi. Člani Turističnega društva Radehova že spletajo presmec, ki bo meril več kot 20 metrov. V soboto, 13. aprila bodo presmec približno ob 13. uri od cerkve v Radehovi s kolesi peljali v Lenart. Predvidoma ob 14. uri ga bodo postavili pri zvoniku cerkve sv. Lenarta.

Presmec v Raduhovi

V Rušah čistilna akcija, ples in praznik regrata

V Občini Ruše ta konec tedna pripravljajo veliko čistilno akcijo. Ta bo potekala jutri, zbirna mesta bodo pred krajevnimi odbori (ob 9.uri) in pred Planinskim društvom Ruše (ob 8.uri). Organizatorji bodo na zbirnih mestih razdelili rokavice in vreče, poskrbljeno bo tudi za malico.

Ob 11. uri se v Domu krajanov Bezena začne že 7. praznik regrata. Po kratkem kulturnem programu se bo srečanje nadaljevalo z degustacijo različnih namazov, regratovih solat, regratove rižote in bureka. Dogodka se bosta udeležili županji Ruš in Selnice ob Dravi ter župan Lovrenca na Pohorju.

Isti dan ob 18.uri bo v Domu kulture Bistrica ob Dravi potekala območna Maroltova revija odraslih folklornih skupin 2019. Na reviji bo svoje splete oziroma koreografije predstavilo sedem odraslih folklornih skupin. Štiri skupine prihajajo iz JSKD OI Ruše, dve skupini iz JSKD OI Pesnica in ena skupina iz JSKD OI Maribor.

Na cvetno nedeljo, 14. aprila 2019 ob 11:30 bo pred cerkvijo v Rušah potekal blagoslov motociklov. Dogodek organizira Motoklub TOTI iz Ruš.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW