Kdo je Marjan Pišljar, mož v ozadju nakupa mariborskega Vinaga?

Trump iz Rovt se za nakup vinarskega podjetja ne zanima prvič.

Leta 1961 rojeni Marjan Pišljar prihaja iz vasice Rovtarske Žibrše nad Logatcem. Svojo poslovno pot je pričel relativno mlad. Domačini se spominjajo, da je bil star okoli 25 let, ko je v Sloveniji začel menjalniški posel z nemškimi markami, ki jih je kupil na Kosovu. Leta 1990 je skupaj s soprogo ustanovil podjetje Les in začel trgovati z lesom. Slabih dvajset let kasneje je bilo podjetje vredno že osem milijonov evrov, Pišljar pa se je uvrščal na lestvice najbogatejših Slovencev. Tja se je uvrstil tudi zaradi njegove lastnosti, da v vsaki priložnosti išče vir zaslužka.[/vc_column_text]

Služil tudi s posojili

Pišljar je dobiček pogosto ustvarjal tudi s posojili z visokimi obrestnimi merami. Leta 1996 je denar posodil Davorinu Sadarju in si po propadu podjetja Dadas dolg poplačal s prodajo Dadasovih delnic. Še bolj odmevno posojilo je bilo tisto, ki je pristalo na računu Jureta Jankovića, sina ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ker županov sin treh milijonov evrov ni vrnil v dogovorjenem roku, se je Pišljar nanj spravil z rubežem. Da bi zavaroval svoj dolg je Pišljar takrat na polovični delež holdinga Electe, v lasti Jureta Jankovića, vpisal zastavno pravico.

"Ker je Jure nastopil kot osebni porok in zastavil 50-odstotni delež Electe, mi ni natančno pojasnil, za kaj so sredstva namenjena. Denar pa je bil nakazan na njegov osebni račun."

 – Marjan Pišljar –

[/vc_column]

Dolga brada sodelovanja z družino Janković

Po poročanju portala Siol pa posojilo Juretu Jankoviču ni bilo edino sodelovanje Pišljarja in družine Janković. Aktualni ljubljanski župan naj bi Pišljarjem sodeloval že v času, ko je bil Janković na čelu Mercatorja. Ena prvih potez, ki jih je ob vselitvi na Magistrat potegnil Zoran Janković je bila potrditev prostorskega načrta na 5.600 kvadratnih metrov velikem zemljišču na območju Litostroja, kjer je bila predvidena gradnja treh blokov z 200 stanovanji. Prav to zemljišče je Pišljar najprej kupil za 30.000 evrov, kasneje pa ga za nekaj milijonov prodal nasedlemu Gradbenemu podjetju Grosuplje.

Leta 2007 je Pišljar sicer doniral še 100.000 evrov za obnovo Ljubljanskega gradu, kar so nekateri razumeli kot plačilo garancije, da bi njegovo podjetje lahko poslovalo z ljubljansko občino.

Zoran Jankovič, župan mestne občine Ljubljana (vir: facebook Zoran Janković)

Domnevno sumljiv nakup podjetja Metalka Commerce

Marjan Pišljar je leta 2007 od državnega podjetja DSU odkupil 76-odstotni delež družbe Metalka Commerce. Ob nakupu so se pojavili sumi, da za prodajo ni bil izbran najboljši kupec. Le nekaj mesecev kasneje je podjetje Les večji delež delnic Metalke Commerce preprodalo hrvaškemu državljanu Slavenu Vukoviću. Koliko je Pišljar iztržil od te prodaje, ni znano.

Vuković je od 10.decembra 2015 stoodstotni lastnik podjetja Metalka Commerce in je hkrati tudi član nadzornega odbora, kjer mu družbo delata še Jeromel Martina in Daniel Pauletič. Slednji je nase opozoril leta 2014, ko je rovinjski sodnici Diani Debeljuh grozil s smrtjo. Podjetje Metalka Commerce danes vodita direktor Franc Ziherl in članica uprave Maruša Pišljar. Delniška družba je leta 2017 ustvarila več kot pet in pol milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje.


Sedež podjetja Metalka Commerce d.d.

V nekaj mesecih do poldrugega milijona evrov

Leta 2015 je finančni holding ACH zbiral ponudbe za prodajo nepremičnine na Baragovi 5, v kateri je bil nekoč sedež ACH. Kupec je bilo podjetje Metalka Commerce, nekaj mesecev kasneje pa je bila nepremičnina že naprodaj. Po neuradnih informacijah naj bi Metalka Commerce za nepremičnino odštela okoli 3,5 milijona evrov, Pozavarovalnica Sava pa jo je od Metalke Commerce kupila za približno pet milijonov evrov.

Vino mu diši

Metalka Commerce tokrat ni prvič izkazala interesa za nakup vinarskega podjetja. Pred časom se je podjetje namreč zanimalo tudi za prevzem polovičnega deleža družbe Adriafin, ki obvladuje Vinakoper, a je ta še vedno v lasti Istrabenza. Družba iz Ljubljane zaenkrat še ni pojasnila ali ima z mariborskim Vinagom dolgoročne načrte. Tisti, ki poznajo razmišljanje Marjana Pišljarja so sicer prepričani, da gre za špekulativni nakup s katerim želi podjetnik dobro zaslužiti. Za pojasnila o načrtih z mariborskim Vinagom smo se obrnili tudi na podjetje Adria Commerce. Njihov odgovor bomo seveda objavili na našem spletnem portalu.

[/vc_row]

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply