Kdo se boji “angelov v modrem”?

Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, se je znašel v soju žarometov zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Zgodba je v trenutku zaokrožila po spletu in medijih, oglasila se je tudi Tatjana Bobnar, generalna direktorica policije. Slovenci smo znani po tem, da radi kaj spijemo. Hvalimo se z vrhunskimi vini, hkrati pa veljamo za eno bolj striktnih držav, ko gre za vožnjo pod vplivom alkohola. Kazni so enormne, stokratnik povprečne vožnje s taksijem za dobrih deset kilometrov vožnje. Zakaj potem tvegamo in pod vplivom legalne droge sedemo za volan?

Pred dnevi je odjeknila novica o vodji Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, Robertu Mundi, ki je vozil pod vplivom alkohola. Sam je za slovenske medije zatrdil, da ne beži pred odgovornostjo in dodal, da je kazen za prekršek že poravnal.

Na Policijski upravi Maribor so potrdili, da so policisti Policijske postaje Rače v petek ob 1.56 uri na regionalni cesti v Spodnjih Hočah ustavili voznika osebnega vozila. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel v organizmu 0,51 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, zato ga je doletela globa v višini 900 evrov, k temu pa je treba prišteti še 16 kazenskih točk.

To je zgodba prejšnjega tedna, ki pa je v teh dneh dobila nove razsežnosti. Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, Robert Munda, vožnjo pod vplivom alkohola obžaluje in pred odgovornostjo ne beži. Generalna direktorica policije pa je napovedala kadrovske menjave na PU Maribor.

Govorili smo z Miranom Šadlom, predstavnikom PU Maribor za odnose z javnostmi, ki je dejal, da primera zaenkrat ne bodo javno komentirali, ker postopek še ni zaključen. Pa ga morajo komentirati, ali javnost, torej predvsem mediji, zahtevamo preveč? Munda prekrška ni storil v delovnem času, ampak v prostem, “možje v modrem” pa so se držali postopka. Opravil je alkotest, dobil globo in kazenske točke, kot bi dobil slehernik po črki zakona. Zadeva pa je moralno sporna, ker gre za uslužbenca policije, ki pa ni del sektorja uniformirane (prometne) policije. Morda bi bil v vlogi ‘prometnika’ s svojim početjem bolj moralno sporen.

Zdi pa se, da določen del javnosti zahteva njegovo ‘glavo’. Je torej Munda državljan, za katerega veljajo enake posledice? Bi vodjo oddelka za izterjavo davkov na FURS-u (navedeno karikiramo), ki bi ne prijavil dohodka od oddaje nepremičnine v najem, pa bi ga pri tem zalotili, globo pa bi poravnal, zamenjali? Bi moral odstopiti? Zagotovo bo potreben dober razmislek in premislek ključnih deležnikov. Predvsem generalne direktorice policije, Tatjane Bobnar. Ker, če bodo bomo temeljne državne institucije naredili občutljive na populizem, bomo kriminalizirali vse. Saj res, koliko je že ‘Mund’ med nami, ki niso zaposleni v policiji. Vsak vikend nekaj, ne?!

Posledice vožnje pod vplivom alkohola

Vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, delež vinjenih voznikov pa se je med letoma 2011 in 2017 gibal med 31 in 45 odstotki, odstotek za področje Maribora je letošnje leto nekoliko nižji.

Do konca lanskega novembra se je po Sloveniji pripetilo 1322 prometnih nesreč, ki jih je povzročil udeleženec pod vplivom alkohola. Umrlo je 20 oseb, kar je skoraj štirideset odstotkov manj kot lani v tem času. 139 oseb je bilo hudo telesno poškodovanih, kar je osem odstotkov več kot lani. Lažje je bilo poškodovanih 561 oseb.

Za posledicami vožnje pod vplivom alkohola je lani na podravskih cestah umrlo šest ljudi, 13 je bilo huje poškodovanih, 92 lažje. 5 od 6 povzročiteljev smrtne prometne nesreče je v nesreči tudi umrlo, skupaj pa so zabeležili 242 prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Kazen za povzročitev prometne nesreče s smrtnim izidom, če ste za volan sedli pod vplivom alkohola, pa ni več samo v domeni policije.

V kolikor so vam zaradi vožnje pod vplivom alkohola odvzeli vozniško dovoljenje, lahko sodišče zaprosite za pogojno vrnitev le tega, še pred tem pa morate opraviti zdravniški pregled. V Mariboru to počnejo v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca na oddelku za Medicino prometa, dela in športa. Mundi tega postopka ne bo potrebno opraviti, saj se je za las izognil odvzemu vozniškega dovoljenja.

Oglasila se je direktorica

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar naj bi po poročanju drugih medijev opravila razgovor z direktorjem Policijske uprave Maribor Danijelom Lorbkom. Temu naj bi kmalu sledile tudi organizacijske in kadrovske spremembe. Po Mundinem mnenju za odstop z delovnega mesta ni razloga, saj ni funkcionar, ampak uslužbenec.

V telefonskem pogovoru za Radio Maribor je potrdil, da je prekršek storil zunaj delovnega časa. Sam postopek je bil izpeljan korektno, globa za vožnjo pod vplivom alkohola pa naj bi že bila poravnana. To naj bi potrdili tudi na Policijski upravi Maribor, ki sprva ni hotela razkriti identitete oglobljenega.

S Policijske uprave Maribor sporočajo, da bodo zaradi prekrška vožnje pod vplivom alkohola proti uslužbencu vodili notranjevarnostni postopek. Ker pa je uslužbenec kršitev storil zunaj delovnega časa, njegova odstranitev z dela ni bila potrebna. Po končanem notranjevarnostnem postopku bo sprejeta odločitev o ustreznem delovnopravnem ukrepu, dodaja predstavnik PU-ja Maribor Miran Šadl.

Robert Munda ni edini

Samo zato, ker govorimo o uradni osebi še ne pomeni, da ta oseba ni krvava pod kožo. Mundin primer ni osamljen, mnogi znani obrazi so se znašli pred roko pravice, še pred tem pa pihnili v alkotest.

Konec januarja letos so hudo vinjenega uslužbenca policije v njegovem prostem času ujeli v prestolnici. Za razkritje je poskrbel kar sam, ker je povzročil prometno nesrečo. Kljub temu, da je policist, nesrečo ni prijavil. Tega ni bil dolžen storiti, ker je poškodoval le svoj avtomobil in semafor, drugih žrtev pa ni bilo. Dogodek so prijavili občani. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je imel v organizmu skoraj dva promila alkohola.

Decembra 2009 je policist iz Novega mesta hudo poškodoval 27-letno nosečnico. Ni dokazov, da je vozil pod vplivom alkohola, saj je zavrnil preizkus z alkotestom, krvi pa mu niso odvzeli. Ob tem dogodku je tudi odstopil direktor novomeške policijske uprave, zaradi objektivne odgovornosti.

Leta 2014 je v medijih odmeval tudi primer takratnega prvega moža Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča. Ta se na znake policistov ni odzval, ko pa so ga le ustavili, je bilo jasno, da je vozil pod pod vplivom alkohola.

Eden najbolj odmevnih primerov je primer nekdanje slovenske veleposlanice v Sarajevu Nataše Vodušek, ki jo je leta 2013 doletela enoletna zaporna kazen, ker je v Sarajevu s službenim vozilom in pod vplivom alkohola povzročila hujšo prometno nesrečo.

Naj bo varnost na prvem mestu

V Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor beležijo rast števila voznikov, ki opravljajo kontrolne preglede zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Po upadu leta 2016, se je številka znova začela zviševati, lani pa so obravnavali 947 voznikov. Alkohol in volan ne gresta skupaj, čeprav sta zabava in kozarček nekaj nepogrešljivega. Dajte si duška, uživajte v življenju, ampak ne pozabite na varnost. Pokličite taksi.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply