Kdo vse bo kandidiral za mariborskega župana?

Na novembrskih volitvah za župana se bo očitno spet trlo kandidatov in kandidatk, ki si želijo sesti na županski stolček drugega največjega mesta v Sloveniji. Po napovedih in govoricah sodeč, se pravzaprav naj ne bi še vsi razkrili, nekateri pa že skupaj z ekipami nabirajo potrebne podpise podpore. Ljudje pa ugibajo, ali se bosta spopadla za stolček glavna akterja zadnje zgodovine županovanja: sedanji župan Andrej Fištravec in nekdanji župan Franc Kangler, ki sicer še sploh ni uradno dvignil roke, da bi se javil kot ponovni kandidat.

Že več kot pred letom in pol je kandidaturo za župana napovedal Janez Jemec, predsednik mestnega odbora SLS. Ta je sicer pred kratkim od kandidature tudi odstopil. Lani je prevzel mesto vodilnega v stranki, ki je istočasno objavila, da bo postala bolj dejavna. Jemec pa se je v začetku tega meseca odpovedal tako boju za stolček kot tudi predsedniškemu mestu v SLS in dejal, da bo podprl sedanjega župana.

Sedanji župan Andrej Fištravec je torej prav tako znan kandidat za ponoven mandat. Kljub vse glasnejšim in hudim očitkom, da je od jeseni 2013 pa vse do zdaj naredil s svojo ekipo marsikaj narobe, ponovno kandidira. Tudi v zadnjem času mu zaradi predlaganega projekta selitve Mariborske knjižnice v Centrum mestni svetniki očitajo, da projekte izkorišča v svojem predvolilnem boju.

Podpise za kandidaturo pa zbira tudi Melita Petelin, samostojna mestna svetnica in tista podžupanja, ki je zapustila ekipo Fištravca po enajstih mesecih sodelovanja, ker, kot je takrat dejala, ne more »več nemo spremljati, kako se ladja našega mesta potaplja«. Sicer pa je bila v takratnem času zadolžena za spremljanje financ in javno-zasebnih partnerstev ter področji investicij in komunale, skupaj z infrastrukturnimi projekti.

Aktivno svojo kandidaturo in ideje predstavlja tudi Lidija Divjak Mirnik, članica Auerjeve LPR in novoizvoljena Šarčeva poslanka LMŠ. Stranki jo pri njeni odločitvi podpirata, ona pa želi skupaj s podporo volivcev zasesti županski stolček Maribora. Po dvanajstih letih delovanja v politiki in po tem, ko je kot direktorica vodila Študentske domove v Mariboru, stavi zdaj na žensko energijo.

V Mariboru imamo še enega podžupana, ki si želi zavihteti višje. To je sedanji podžupan Zdravko Luketič, sicer član NSi. Pravi, da bi kot župan 850 tisoč evrov proračuna odprl tako, da bi o razporeditvi sredstev odločali občani. Kot podžupan je sicer bil zadolžen prav za lokalno samoupravo mestnih četrti in krajevnih skupnosti.

Nekdanji poslanec DeSusa, ki je pred tem delal več let na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve in bil tudi nekaj časa direktor Doma za starejše pod gorco, Uroš Prikl, bi prav tako rad postal mariborski župan. Spomladi se mu ni uspelo ponovno spraviti v parlament, zdaj vidi novo priložnost za politično in vodstveno udejstvovanje.

Najverjetneje pa ni zadnje besede še rekel Franc Kangler. Nekdanji mariborski župan, ki na sodiščih odpravlja obtožbe zoper njega in predstavlja svojo knjigo, sicer še ni jasno povedal, ali bo kandidiral ali ne, a poleti so mesto že preplavili plakati, na katerih je pisalo »Kangler, vrni se.«

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply