Kitajska WHO donirala 30 milijonov dolarjev

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 2,6 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 729.000, več kot 185.000 jih je umrlo.

Največje žarišče pandemije še naprej ostajajo Združene države Amerike, tam se je po uradnih podatkih okužilo že več kot 849.000 ljudi. V Španiji je z več kot 213.000 okuženimi se razmere počasi umirjajo. V Italiji je drugi dan zapored upadlo število novo okuženih. V Franciji so včeraj potrdili več kot 159.000 okuženih, v Nemčiji beležijo rahel upad na novo odkritih okužb. V Združenem kraljestvu je število okuženih preseglo 133.000. V Turčiji se razmere še nič ne umirjajo, tam je okuženih več kot 98.000 prebivalcev. V Iranu so potrdili več kot 87.000 okužb z novim koronavirusom. Epidemija pa nikakor še ni pod nadzorom v Rusiji, kjer so samo včeraj našteli skoraj 5000 novih okužb.

V več azijskih državah se razmere v zvezi s pandemijo covida-19 umirjajo. Na Kitajskem že osmi dan zapored niso zabeležili nobene smrtne žrtve te bolezni, pada tudi število novih okužb. Tudi v Južni Koreji število novih okužb ostaja nizko. V Vietnamu so danes začeli rahljati drastične ukrepe ob pandemiji, potem ko šest dni niso zabeležili nobene nove okužbe. Ukrepe so najprej sprostili v prestolnici Hanoj in trgovskem središču Hošiminh, kjer so danes začele delovati tudi nenujne storitve in podjetja.

Makedonska vlada se je v sredo odločila za omilitev omejitev gibanja na javnih krajih in obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. V zadnjih dneh so se namreč razmere glede pandemije v Severni Makedoniji umirile. Grčija bo ukrepe za zajezitev podaljšala do 4. maja, tako ostajajo zaprte vse dejavnosti, razen živilskih trgovin, lekarn, bank in restavracij z dobavo. Grki morajo oblasti obvestiti, ko gredo od doma po nujne potrebščine, sicer jim grozi globa.

Na Madžarskem pa bodo omejitve gibanja veljale do 3. maja. Madžarski zdravstveni sistem naj ne bi bil na takšni ravni pripravljenosti, ki bo omogočil postopen ponoven zagon gospodarstva. Madžarska vlada bo sicer prihodnjo sredo obravnavala nova pravila, namenjena zaščiti starejših prebivalcev in večjih mest. Vlada je medtem že sprejela odločitev, da bo vojska razkuževala domove za starejše.

Številni starši v Španiji so si močno oddahnili, potem ko je vlada prižgala zeleno luč, da lahko otroci po več kot mesecu dni končno odidejo ven na sprehod. Od nedelje naprej bodo lahko odšli iz stanovanja oz. hiše za eno uro med 9. in 21. uro in sicer za največ 1 kilometer od doma, pri čemer jih mora spremljati odrasla oseba, s katero živijo, a ni nujno, da je to eden od staršev. Ven gredo lahko največ trije otroci hkrati. ​Vlada je sicer podaljšala zaprtje države do 9. maja.

Kitajska je sporočila, da bo Svetovni zdravstveni organizaciji namenila dodatnih 30 milijonov dolarjev za boj proti pandemiji covida-19 ter za krepitev zdravstvenih sistemov v državah v razvoju. Kitajska se je za to odločila, potem ko so ZDA prenehale plačevati članarino organizaciji.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW