Kjer vse reke tečejo k soncu…

Občina Pesnica se razteza na 78 kvadratnih kilometrih in meji na občine Maribor, Kungota, Šentilj in Lenart. Oblikovala in razširila se je v bližini novozgrajene železniške proge sredi 19. stoletja.

S pesniške železniške postaje so na cesarski Dunaj na veliko vozili slovenskogoriška jabolka, kar potrjuje, da je bila železnica za kraj zelo pomembna razvojna iztočnica. Obenem pa je ta ista železnica osrednje prizorišče tako knjige Pesnica Toneta Partljiča kot tudi legendarnega filma iz teh koncev Moj ata socialističen Kulak.

Skrit med slovenjegoriškimi griči se ob cerkvi Sv.Jakova razteza Jakobski dol. Staremu krajevnemu jedru se pridružujejo nove stanovanjske hiš, okrog njih pa se vije Jakobova pot, znana po dobri hrani in vrhunskih vinih.

Vrhunsko vino pa pridelujejo tudi v Jarenini, kjer se v idilični dolini Puša v osrčju slovenskih goric, skrita očem javnosti nahaja Izletniška kmetija Puša. Slamnato krita hiša, izjemno impresiven ambient vas popelje daleč nazaj v preteklost, ko je čas tekel počasneje.

Le streljaj stran, pa vinsko zgodbo gradijo na več kot 850 let starih temeljih. Srednje velika vinska klet Dveri-Pax s Poličkega Vrha pri Jarenini je dober primer pametnega investiranja, usmerjenosti v prihodnost in uspešnega trženja vinske destinacije.
V njihovi lasti je bilo posestvo na Poličkem Vrhu pri Jarenini vse od leta 1139 do nacionalizacije.

Občina Jarenina je bila ustanovljena leta 1849 in je sodila v okrajno glavarstvo Maribor, sodni okraj Maribor, a omemba občine sega daleč nazaj v zgodovino.

Pomemben atribut krajevne skupnosti pa je tudi ena od treh ohranjenih kostnic v Slovenij.

V občini Pesnica, pa je pomemben tudi verski turizem. Vsako prvo nedeljo v maju med drugim organizirajo tudi krst motoristov, toda pa se vije tudi Marijina pot.

Tod pa se nahaja tudi Krajinski park Jareninski dol, ki meri 1533 ha. Njegova naravna vrednota so Perniški ribniki, ki nudijo zavetišče mnogim obvodnim rastlinam in postajališče pticam selivkam.

Torej kot je zapisal Partljič je Pesnic več : je reka, ali pravičneje rečica Pesnica, štiri krajevna središča, kjer se med starimi vaškimi jedri raztezajo številni turistični biseri občine Pesnica. Prvi stavek v knjigi Partljiča je, da v tej deželi skoraj vse reke tečejo od zahoda proti vzhodu. Torej proti soncu. Mi pa dodajamo, da so tukaj doma pristni ljudje, ki še nosijo nasmeh na obrazu in sonce v svojem srcu.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW