Kmalu Evropski teden mobilnosti 2018

Tudi v Mariboru bo naslednji teden potekal, od ponedeljka do sobote, Evropski teden mobilnosti (ETM), tokrat z mednarodnim geslom »Združuj in učinkovito potuj«. Ponovno bo Mestna občina Maribor, skupaj s soorganizatorji, občane ozaveščala z zanimivimi dogodki, da naj za prihod na delo, v šolo in po osebnih opravkih uporabljajo različne vrste prevoza, predvsem kolesa in avtobuse, ne pa osebna vozila. Predvsem s svojim projektom »Skupaj spreminjamo prometne navade«.

Vsak dan bodo na različnih lokacijah razne prireditve in dogodki, ki bodo imele vrhunec v sklepni petkovi prireditvi na Trgu svobode. Irena Kozar iz Medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave pravi, da sta v domačem projektu »Skupaj spreminjamo prometne navade« vključena dva podprojekta, ki ju bodo izvedli prav v naslednjem tednu mobilnosti. To sta »Pešbus«, s katerimi bodo prostovoljci šolarje peš pospremili do šole, in »V službo brez avtomobila«. Vse dni bodo predstavljali tudi električni avtobus Maister in samo podjetje Marprom, ki skrbi za javni avtobusni potniški promet v Mariboru. MOM sodeluje tudi s Svetom Invalidov MOM, ki bo predstavil trajnostno mobilnost invalidov. Študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko pa bodo posebej predstavili svoje projekte za boljšo mobilnost  občanov, pripravili pa bodo tudi dijaško in študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles.

“V torek bodo na Trgu svobode predstavile trajnostno mobilnost invalidov invalidske in humanitarne organizacije pod okriljem SI MOM.”

V šolo peš po varni poti

Projekt »Skupaj spreminjamo prometne navade« je razdeljen na tri tematske sklope: na Parkirni dan, na Pešbus in na vključevanje lokalnega gospodarstva v promocijske aktivnosti evropskega tedna mobilnosti. Vsi trije sklopi so sicer že aktivni, podrobneje pa bodo predstavljeni prav v tednu mobilnosti.

»V tem tednu bomo izvedli Pešbus, ki smo ga pilotno izvedli že spomladi na dveh šolah, zdaj se bo izvajal na štirih. Vsako jutro pričakujemo približno za en razred otrok, ki jih bomo pospremili v šolo po pešpoti, tako da bomo malo razbremenili starše, da se otroke po poti izobrazi o varni poti v šolo, da se na nek način malo nadihajo in rekreirajo.«
Miha Lovše
Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK)

S tem bi radi tudi razbremenili prometne zamaške pred šolami in uvedli trajnostni učinek vodene poti, tako da bi starši in stari starši kasneje vodili mlajše otroke v šolo, ne pa jih vozili z avti.

Zasedba parkirišča na Trgu Generala Maistra

Drug projekt je Parkirni dan. Lovše pravi, da imajo veliko željo, da bi v mestu čim več površin namenili družabnim, mirnim programom, okoljsko nespornim, saj bi radi motorni promet na nek način izrinili iz mesta.

»Zato bomo zasedli nekaj javnih parkirnih površin pred Prvo gimnazijo, na Trgu Generala Maistra. Parkirne površine bomo delno zazelenili, delno jih bomo namenili športu in kulturnim prireditvam. Večji del aktivnosti pa bo na Trgu svobode.« Na Trgu generala Maistra bo ves teden tudi Bajk kuhna s kolesarskim trenažerjem.

Parkirne površine na Trgu generala Maistra bodo delno zazelenili, delno jih bodo namenili športu in kulturnim prireditvam. Tam bo ves teden tudi Bajk kuhna s kolesarskim trenažerjem.

V službo s kolesom ali avtobusom

Tretji projekt pa je »V službo brez avtomobila«, pri katerem sodelujejo tudi Nigrad, Snaga in Univerza v Mariboru ter MOM. Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo bo vsak dan vodila evidenco prihodov v službo in odhodov. Imajo tri kategorije: peš, kolesarski prihod in raba javnega potniškega prometa. Z veliko željo, da se promovirajo trajnostne oblike mobilnosti.  Na petkovi zaključni prireditvi pa bodo objavili najboljše, najbolj prizadevne pa tudi nagradili.

“Na pot rajši s kolesom kot pa z avtom.”

Program tedna mobilnosti

Celoten program je dostopen na spletni strani projekta, in sicer po dnevih. Izpostavljamo nekaj aktivnosti. 

V ponedeljek, 17. 9., bodo dijaki in študenti Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko spoznavali »elektromobilnost« in se vozili z električnimi kolesi za Tremi ribniki in na Hipodromu v Kamnici.

V torek, 18. 9., se bodo na Trgu svobode predstavile invalidske in humanitarne organizacije Sveta invalidov MOM, obiskovalci se bodo lahko preizkusili na Ovirantlonu. Dom Danice Vogrinec bo tam imel tudi predavanje na temo trajnostne mobilnosti za aktivno in zdravo staranje.

Sreda, 19. 9., bo za predstavitev Zelenih parkirišč, promocijo električnih vozil in deljenja avtomobilov »car sharing«. Ta dan bo tudi več delavnic.

Četrtek je namenjen temi »Drugače na pot – V šolo s kolesom«, kjer se bodo otroci s kolesi odpravili na vožnjo po mestnih prometnicah v spremstvu učiteljev, policistov in redarjev ter kolesarjev KD Branik. Na trgu svobode bo še več delavnic in promocij.

V petek, 21. 9., bo na omenjenem trgu več nastopov in prireditev, prav tako bo to dan, ko si organizatorji želijo, da ne bi nihče uporabil avtomobila za prihod v mesto, šolo in službo.

V soboto, 22. 9., pa se lahko odpravite na Kolesarski izlet na Goričko v spremstvu PD Matica. V petek, 21. 9., bo na omenjenem trgu več nastopov in prireditev, prav tako bo to dan, ko si organizatorji želijo, da ne bi nihče uporabil avtomobila za prihod v mesto, šolo in službo.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply