Ko ljubezen postane predraga

Skupni znesek nakazil je bil okoli 200.000€, nakazila pa so bila v večini izvedena v Turčijo. V manjšem obsegu so bila nakazila izvedena še v ZDA, Severni Ciper, Estonijo in Španijo. Nova KBM je zato že v januarju izvedla več internih ukrepov vezanih na transakcije, ki bi lahko bile povezane s tovrstnimi prevarami, prav tako so obvestila prejeli zaposleni, ki imajo stik s komitenti in lahko med prvimi zaznajo nenavadno poslovanje strank.

Ker je pomemben element preprečevanja prevar tudi ozaveščanje javnosti je banka na svoji spletni strani pripravila tudi številne nasvete za prepoznavanje prevar in nasvete za varno poslovanje.

Podatki SI-CERTa ob tem kažejo, da so tovrstne prevare v porastu. Prva je bila zaznana leta 2013, nato so imeli dve do tri prevare na leto, lani pa že okoli 40 prevar. Nemalokrat so bila nakazila višja od 10.000 evrov.

Kako poteka prevara?

Komunikacija se začne preko socialnih omrežij, kontakt z žrtvijo pa praviloma vzpostavi oseba nasprotnega spola. Prevaranti ciljno iščejo posameznike, ki izkažejo interes za pogovor, prijateljstvo, romance in podobno.

Nepridipravi se najpogosteje lotijo ranljivih posameznikov, ki imajo negativne ljubezenske izkušnje, nesrečen zakon, živijo v neurejenih družinskih razmerah in oseb z osebnostnimi ali drugimi
težavami.
Način komunikacije je izredno prijazen, prijateljski in razumevajoč, zgodba, ki jo predstavijo pa je zelo konsistentna in čustvena. Pri žrtvah vzbudijo občutek, da so v tej osebi našle partnerja, ki so ga iskale.

Bi radi brezplačno vinjeto?

Preberi več…

Ko pri žrtvi dosežejo čustveno navezanost in vzpostavijo zaupanje, pričnejo z zaprosili za denar. Razlog zakaj denar potrebujejo je tesno povezan z zgodbo, ki so jo izgradile. Po prvem nakazilu denarja se zgodbe zapletejo in zahteva po denarju postanejo vse pogostejše in večje. V kolikor žrtev ne zmore več nakazati zahtevanih zneskov ali posumi v resničnost zgodbe, pričnejo žrtvi groziti in izsiljevati dodatna nakazila.

Znaki, ki kažejo na prevaro

Da gre za prevaro lahko posumimo, ko z nami stik naveže oseba, ki je ne poznamo, niti nimamo skupnih prijateljev in poznanstev. Znak za alarm je tudi vsakršno zaprosilo za denar in poizvedovanje po našem gmotnem položaju. Prevarant bo z nami želel komunicirati predvsem pisno in se bo izogibal možnosti pogovora preko sodobnih video povezav. Nakazilo denarja naj bi se izvršilo na način, ki ne omogoča sledljivosti denarnega toka, denimo uporaba sistema Western Union ali nakazil na PayPal, pri katerih prihaja do neskladij v imenu domnevnega prijatelja. Prevarant nas bo pogosto pomiril, da denar nakazujemo prijatelju ali sorodniku, ki mu povsem zaupa.

Pri tovrstni komunikaciji zato velja previdnost in upoštevanje navodil za varno poslovanje na spletu. Vsekakor pa bo v veliko pomoč že, če bomo namesto čustvom zaupali zdravemu razumu.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW