Ko odgovorni izgubijo oporoko

 

Skrivnost založenih oporok je pred štirimi leti odjeknila v Novi Gorici. Dediči po smrti niso dedovali kot jim je oporočitelj zapustil, ampak po zakonu. Na vseh 44 slovenskih okrajnih sodiščih so našli 945 nerazglašenih oporok.

Za skoraj 5,5 milijona zahtevkov

Da to ni redkost pričajo primeri po vsej Sloveniji. Sedem takšnih oporok so založili na Ptuju in v Ormožu. Na Okrajnem sodišču Ormož je bila zoper sodišče vložena odškodninska tožba in sodišče je s tožečim bilo primorano skleniti poravnavo. Kar pa ni osamljen primer. Država je doslej oškodovancem zaradi nerazglašenih oporok izplačala že 700 tisoč evrov. Skupno so oškodovanci vložili 48 zahtevkov v višini 5,5 milijona evrov, a je sodišče v 20 primerih sklenilo poravnavo, v 22 primerih so zahtevke zavrnili, šest primerov še niso končali, ker tožeči niso sprejeli odškodnine.

Kot ponavadi odgovornega ni

Odgovornosti ne bo prevzel nihče, saj predsedniki sodišč niso zaznali kaznivega dejanja. Čeprav so v 110 zadevah ugotovili elemente osebne odgovornosti in bi lahko sprožili ustrezne disciplinske postopke, a tega niso storili – ali je zadeva zastarala ali pa oseba ni več zaposlena na sodišču.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW