Končno odštevanje: manj kot 100 dni do zaprtja letališča??

Na pobudo župana občine Hoče – Slivnica je bil danes v Gasilskem domu Bohova javni apel namenjen Ministrstvu za infrastrukturo z vprašanjem: »Kaj se bo zgodilo z Letališčem Edvarda Rusjana Maribor po 16. juliju 2019?«

Družba Aerodrom Maribor, preko katere kitajski lastniki družbe SHS Aviation zadnji dve leti najemajo letališko infrastrukturo na mariborskem letališču, je v mesecu januarju 2019 odpovedala najem pogodbe.

Mariborsko letališče je bilo odprto 29. maja 1976, kot drugo mednarodno letališče v Sloveniji. Do leta 1989 je bilo domače letališče v bivši republiki SFRJ, tisto leto je bilo prepeljanih 100.000 potnikov. Leto 1999 je bilo v zgodovini letališča prelomno, obnovili so pristajalno stezo ter obnovili letališko ploščad. Leta 2008 je Vlada Republike Slovenije preimenovala letališče v Letališče Edvarda Rusjana Maribor. Današnjo podobo je letališče dobilo leta 2012. Letališče v takšni obliki omogoča prevoz 600.000 potnikov na leto, v zadnjih letih je bilo v povprečju letno prepeljanih od 5.000 do 15.000 potnikov.

Proti zaprtju letališča oziroma kaj se bo zgodilo po 16. juliju 2019 so danes javnost opozarjali župan občine Hoče – Slivnica dr. Marko Soršak, vodja prometa na letališču Tone Bračko, direktor Aviation career center Sandi Knez, Štefan Mally iz ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči ter Danilo Kovač iz Letalskega centra Maribor.

Današnji apel je bil namenjen neodzivnosti Ministrstva za infrastrukturo. Župan Soršak je v sredini meseca marca na ministrstvo poslal vabilo na skupno srečanje in dokončno razrešitev dileme kaj se bo zgodilo z mariborskim letališčem. Na vabilo odgovora do danes še ni bilo. Županu in ostalim predstavnikom dejavnosti, ki so povezane z delovanjem letališča je dovolj nekonkretnih in populističnih odgovorov, zahtevajo konkretne odgovore in rešitve. Na današnje srečanje izrecno niso bili povabljeni, so pa seveda bili obveščeni.

Kakšna bo usoda letališča Edvarda Rusjana Maribor po 100 dneh? 16. julij 2019 se nezadržno bliža, ideje oziroma rešitve za nastalo situacijo pa zaenkrat še nihče nima ali pa je ne želi javno izpostaviti.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply