Kontrolne točke na meji z Avstrijo

Slovenija je na meji z Avstrijo ob polnoči vzpostavila 13 kontrolnih točk na nekdanjih mejnih prehodih. Nekateri bodo odprti ves čas, nekateri pa le del dneva. Vstop v Slovenijo bo dovoljen tujcu, če bo predložil dokazilo v slovenskem, angleškem ali nemškem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem testu na prisotnost covida-19, s katerim bo lahko izkazal negativen izvid.

Če tujec tega dokazila ne bo predložil, se mu bo vstop v Slovenijo kljub temu dovolil v primeru, da je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal.

Vstop v Slovenijo se bo dovolil državljanu Slovenije in osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Če bo imela ta oseba temperaturo, višjo od 37,5 stopinje Celzija, ali bo kazala jasne znake okužbe zgornjih dihal, pa ga bodo seznanili z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Odlok se ne uporablja za slovenske in avstrijske državljane, dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, čezmejne delovne migrante, tovorni promet, potnike intervencijskih, ambulantnih in reševalnih vozil ter za tranzit v obliki organiziranih humanitarnih konvojev.

Tranzit oseb, za katere se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav ne bodo mogle zapustiti ozemlja Slovenije, se ne dovoli, še določa odlok.

Odlok izvajajo zdravstveni delavci in Civilna zaščita ob asistenci policije. Izvajanje se prilagaja gostoti prometa in izraženim tveganjem pri potnikih na posamezni kontrolni točki, še določa odlok.
Na področju Policijske uprave Maribor so na meji z Avstrijo vzpostavili štiri kontrolne točke: Na Juriju in starem mejnem prehodu Šentilj je točka odprta od 6. do 21. ure, na Tratah in na novem mejnem prehodu Šentilj pa točka deluje 24 ur na dan.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW