Kulturna pokrajina Haloz

 

Ob 100. obletnici rojstva geografa in prvega rektorja Univerze v Mariboru, zaslužnega profesorja dr. Vladimirja Bračiča, je Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru organiziral simpozij z naslovom Kulturna pokrajina Haloz. Znanstveni simpozije je bil razdeljen na dva sklopa predavanj.

V drugem sklopu se je razprava konkretneje dotaknila Haloz in trendov, ki oblikujejo današnjo podobo tega dela države.

Med glavna spoznanja simpozija lahko nedvomno štejemo ugotovitev, da so Haloze potencial, ki ga ne znamo ali nočemo izkoristiti.

Trendi Halozam torej niso naklonjeni. Tudi tisti demografski. Mladi še vedno zapuščajo Haloze in se domov le redko vrnejo.

Haloze so danes morda celo največji dokaz napačnih odločitev v preteklosti in sedanjosti, ko kljub besedam o enakomernem razvoju države, v Sloveniji še vedno nismo našli pravega razvojnega ravnovesja.

Ob robu današnjega znanstvenega simpozija so sicer v avli Filozofske fakultete odprli tudi razstavo o prvem rektorju Univerze v Mariboru, dr. Vladimirju Bračiču, ki je prihajal ravno iz Haloz. Na razstavi si lahko v sliki in besedi ogledate del življenjske poti očeta mariborske Univerze.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW