Kulturno v Mariboru in okolici

Ob bližajočem se kulturnem prazniku je v Mariboru in okolici na voljo veliko kulturnih dogodkov za vsak okus.

Mestna občina Maribor bo praznik uradno obeležila že v sredo 6.2.2019 ob 18. uri v Minoritski cerkvi na Vojašniškem trgu. Slavnostna govornica bo dr. Jerneja Ferlež, znana mariborska etnologinja in bibliotekarka.

Na Prešernov dan številne brezplačne razstave in vodenja

8. februarja bodo številne kulturne ustanove v Mariboru na široko odprle svoja vrata. Brezplačen vstop bo tako možen v Umetnostno galerijo Maribor, kjer so na ogled velika mednarodna razstava sodobne umetnosti Ne glej nazaj, okej? v razstavišču UGM, izbor iz Zbirke UGM pod naslovom Ulica v UGM Kabinetu in Šivarije – očarljive pravljične junake Manice K. Musil v UGM Studiu.

V Pokrajinskem muzeju Maribor bo med 10. in 18. uro na ogled stalna razstava Pokrajinskega muzeja Maribor, ob 15. uri si lahko razstavo ogledate tudi z organiziranim vodenjem.

Pokrajinski muzej Maribor (vir: net tv)

Muzej narodne osvoboditve Maribor bo v petek med 9.00 in 16.00 organiziral več tematskih vodenj po aktualnih in stalni razstavi, pripravljajo pa tudi delavnice za otroke.

Fotografski muzej Maribor bo obiskovalce sprejemal med 10. in 15. uro. Ob 11. uri se bo zgodilo odprtje razstave XIV. Divizija in vodstvo po razstavi, med 12. in 15. uro pa bodo v delavnici Camera Obscura prišli na račun tudi otroci.

Med 10. in 18. uro si bo mogoče samostojno ogledati mariborsko Sinagogo in aktualno razstavo Sobibor. Ob 11. uri si bo mogoče ogledati premierno projekcijo kratkega dokumentarnega filma Pisma Eriki Fürst, ki je bil posnet ob srečanju učencev OŠ Draga Kobala Maribor z Eriko Fürst, preživelo žrtvijo holokavsta. Med 13. in 15. uro sledi vodenje po razstavi Sobibor. Projekcija dokumentarnega filma ob Pisma Eriki Fürst bo na sporedu še ob 17. uri.

Kulturno izobraževalno društvo KIBLA bo v četrtek 7.2. ob 19.uri odprlo razstavo Vesne Bukovec – Briga me za konec sveta. Naslednje jutro ob 10. uri se boste lahko z umetnico tudi pogovorili.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Maribor in Zveza kulturnih društev Maribor bosta med 17. uro in 19. uro v veliki dvorani IZUM pripravila Spominjanja – družinsko zgodbo – družine Hartman.

V Rušah bodo drsali v slogu Prešerna

Športni park Ruše v sodelovanju z Občino Ruše na kulturni dan pripravlja Drsanje v slogu Prešerna. Drsanje se začne ob 16. uri in bo potekalo ob zvokih glasbe posvečene časom Franceta Prešerna in sodobne glasbe. ️Ob tem bo na drsališču možno tudi recitirati Prešernove pesmi in si s tem prislužiti simbolično nagrado.

Kud Svoboda Bistrica Ob Dravi bo v soboto, 9. februarja 2019 ob 18. uri v Domu kulture Bistrica ob Dravi slovenski kulturni praznik obeležila z nastopom recitatorjev in ŽPZ Bistričanke.

Kulturno tudi v Pesnici, Šentilju in Zgornji Velki

KUD Gabrijel Kolbič Zgornja Velka že danes ob 18.uri vabi na otvoritev slikarske razstave Pokrajine duha umetnika Alena Krajnca. Program bodo popestrili učenci Osnovne šole Sladki Vrh in Pevci ljudskih pesmi KUD Gabrijel Kolbič.

V sredo 6. februarja ob 18. uri bo v Večnamenskem KTP centru Pesnica potekala medobčinska proslava ob slovenskem kulturnem prazniku. Nastopali bodo Sabrina Hudales, Antonija Valdhuber, Vinko Šerbinek, Franc Senekovič, Barbara Gajšek in različne gledališke skupine.

V četrtek 7.2. bo v čitalnici Knjižnice Šentilj pripravljajo Skodelico besed, na kateri se bo predstavil Ježkov nagrajenec 2014, publicist, novinar in dramatik Marko Radmilovič.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply