Letos manj pšenice, a precej več koruze

Letošnji pridelek pšenice je za tretjino slabši od dolgoletnega povprečja. 

Predsednik komisije za prodajo slovenske pšenice in podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije, Franc Küčan, je prepričan, da je kljub slabši letini pšenice, njena kvaliteta veliko boljša kot prejšnja leta, a kljub temu odjemalci niso zadovoljni: »Ker pšenice letos ni veliko, je zato bolj kakovostna. Tako je pri vseh pridelkih: sadju, grozdju in tudi žitaricah. Odjemalci pa s tem niso zadovoljni, saj je pšenica tako kvalitetna, da je ne želijo odkupiti po tako visokih cenah. Več kot 50 odstotkov slovenske pšenice je zelo kvalitetne, torej razreda A, naslednjih 30 odstotkov je v kakovostnem razredu B1, ostanek pa B2. A ker je slednje tako malo, so jo kupci in preprodajalci razgrabili,« je povedal Küčan.

Koruze letos precej več kot prejšnja leta 

Po podatkih statističnega urada je letos daleč največ koruze, kar 272 000 ton, sledi pšenica s 141 000 tonami, 89 000 ton grozdja in 77 000 ton krompirja. Anton Hohler s Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj sicer opozarja, da so ponekod spomladanske padavine pustile nekaj posledic na posevkih koruze, škodo pa so povzročile tudi letošnje visoke temperature.

»Ocenjujem, da velikih posledic pri koruzi ni. Zavedati se moramo, da je vegetacija dozorela bistveno hitreje kot v prejšnjih obdobjih – približno 3 tedne prej. Koruza je dozorela okrog 15. avgusta, tako da je ponekod že popolnoma suha. Nekaj je zagotovo vplivala vročina, nekaj pa je posledica suše.«
Anton Hohler
Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply