Letošnje Kurentovanje pod UNESCOvo zaščito

Na kaj pomislite, ko slišite besedo pust? Krofe in seveda Kurenta, ki je naš najbolj prepoznaven nacionalni simbol. Danes so v Mestni hiši na Ptuju pripravili tiskovno konferenco na temo letošnjega Kurentovanja, ki bo letos potekalo že devetinpetdesetič, od 15. do 5. marca in tako postreglo s številnimi vsebinami in na ulice zvabilo tisoče kurentov.

Kurentovanje velja za enega največjih evropskih in svetovanih etnografskih festivalov, za katerega kažejo tudi zanimanje v tujini. Ne moremo mimo dejstva, da je UNESCO umestil obhodov kurentov na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kurentovanje se je tudi letos se je tudi letos začelo s Kurentovim skokom na Svečnico.

To je čas, ko najstarejše slovensko mesto postane prestolnica zabave, kurentov, glasbe in številnih dogodkov. Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, pa je ponosna na mesto s katerim upravlja. “Kurentovanje postavlja Ptuj na na evropski zemljevid. Je blagovna znamka, na katero smo lahko ponosni Ptujčani in vsi Slovenci. Je dediščina, ki jo moramo predstaviti svetu, da pripeljemo svet sem, v naše kraje.

Nuška Gajšek o pomenu Kurentovanja

Organizacija poteka pod taktirko Javnega zavoda za turizem Ptuj, ki pa za obiskovalce tudi letos pripravlja bogat program. “To obdobje je odlična priložnost za povezovanje in sodelovanje naše lokalne skupnosti. Naloga vseh nas, ki smo danes zbrani tukaj pa je, da omogočimo, da bo 59. Kurentovanje nepozabmo za oboskovalcr, nastopajoče in tudi za nas, ki ga pripravljamo,” je dodala direktorica Katja Gönc.

Eden največjih festivalov

Gre seveda za enega največjih evropskih in etnografakih festivalov, ki v mesto, ki letos praznuje 1950 let prve omembe v pisnih virih, privabi številne obiskovalce in tudi radovedneže in novinarje iz drugih držav.

Dogajanje letos ne bo potekalo v šotoru, ampak v Karnevalski dvorani. Jasmina Kokol pravi, da so priprave v polnem teku, zabavni del programa pa bo sestavljalo šest nočnih in pet dnevnih dogodkov.

Na letošnjem Kurentovanju pričakujejo tudi skupine iz Romunije, Hrvaške, Bolgarije, Makedonije, Italije, Turčije, Češke, Avstrije, Srbije, Slovaške in Črne gore. Posebnost bo tudi srečanje štirih likov, ki so pod UNESCOvim okriljem. In sicer Kurentov, Buš, Zvončarjev in Sourvakarjev.

Konference se je udeležil tudi 17. princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski. Dodal je, da s karnevalom Ptuj postane uradna slovenska pustna prestolnica.

Z masko ali brez, zagotovo se splača obiskati letošnje Kurentovanje, ki bo sicer imelo nekoliko spremenjeno ruto povorke. Temu so botrovala gradbena dela na osrednji tržnici. V prihodnjih dneh krofov ne bo manjkalo, še manj pa zabave. Obiskovalce Karnevalske dvorane bo že v petek ogrel Bajaga, mnogi pa se veselijo sobote, ko bo Ptuj na noge dvignila hrvaška glasbena kraljica Severina.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply