Marca 1,6% več iskalcev zaposlitve kot februarja

Razmere zaradi epidemije novega koronavirusa močno vplivajo na stanje brezposelnosti, tudi v Podravju. Na mariborski območni enoti Zavoda za zaposlovanje so konec marca skupaj našteli 10.869 iskalcev zaposlitve, kar je za 2,8 odstotka več kot v enakem obdobju lanskega leta ter za 1,6 odstotka več kot konec februarja letos. Na novo so v marcu beležili 1239 brezposelnih, od tega 857 na uradu v Mariboru, 131 pa v Slovenski Bistrici.

Večina na novo prijavljenih iskalcev zaposlitve prihaja iz obrtniških in drugih manjših podjetij. Večjega vala iz kakšnega podjetja zaenkrat niso zabeležili. Kadar gre za prekinitev delovnega razmerja za več kot 20 delavcev znotraj enega podjetja, je delodajalec zakonsko obvezan obvestiti območno enoto zavoda, takšnega obvestila do sedaj niso prejeli. Najverjetneje se je večina takšnih zaposlovalcev vendarle odločila za pošiljanje zaposlenih na čakanje.

Na mariborski območni enoti zavoda ocenjujejo, da se bodo številni delodajalci ob nadaljnjem sproščanju ukrepov odločili, da svoje zaposlene pokličejo nazaj na delo. S pridobivanjem ustreznega kadra so nekatera podjetja imela težave že pred izbruhom epidemije, zato na zavodu verjamejo, da bodo najpozneje jeseni znova v položaju, ko se bodo trudili za vsakega delavca in njegov povratek na delo.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW