Maribor dobil najsodobnejšo sortirnico odpadkov v Sloveniji

V Mariboru so odprli novo sortirnico odpadkov, ki bo mešane odpadke, ki predstavljajo 42 % vseh zbranih odpadkov, delila na 13 frakcij. Lahko frakcijo bodo energetsko izrabili in večino reciklirali, težko frakcijo bodo za zdaj predali. V okviru projekta Cinderela s partnerji pa že iščejo načine in tehnologije, s katerimi se bodo odlaganju odpadkov popolnoma izognili.

Investicija je ključnega pomena za razvoj podjetja, dolgoročno pa tudi za okolje. Naprava pa bo uporabnikom omogočala tudi ohranjanje cene storitev, ki jo uporabniki plačujejo z mesečno položnico in bi se lahko s časom, ko bodo s pomočjo sortirnice lahko prodajali del odpadkov iz mešanih odpadkov tudi nižala.

Snaga Maribor je začela sortirnico graditi 21. avgusta lani. Eden najsodobnejših tovrstnih objektov v Evropi, s podobnim se lahko pohvalijo le še na Norveškem in na Cipru, se razprostira na pet tisoč kvadratnih metrih in je vreden kar 12,5 milijona evrov. Sortirnica lahko v eni izmeni predela 40 tisoč ton mešanih komunalnih odpadkov letno.

»Tehnologija se tako kot na vseh ostalih področjih življenja, spreminja tudi na komunalnem področju in dokaz za to je center za pripravo sekundarnih surovin. To pomeni, da ne bomo več samo zbiralec odpadkov, ampak bomo sami skrbeli tudi za njihov predelavo. Prednost je v tem, da bomo sami regulirali cene, ne bomo več toliko odvisni od trga,« je povedala Petra Hercog iz Snage.

Snagin center za pripravo sekundarnih surovin, v katerem je zaposlitev dobilo dvajset ljudi, je sestavljen iz več kot 150 elementov, v enem letu pa je zmožen v eni izmeni obdelati skoraj 40 tisoč ton mešanih komunalnih odpadkov. Do konca leta bo delovala poskusno, sredi prihodnjega leta pa bi lahko delo steklo v polnem obsegu. Po zagotovilih predstavnikov podjetja bo obrat pomembno prispeval k zeleni usmeritvi mesta in načrtovanem prehodu na krožno gospodarstvo.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply