Maribor na gastronomskem zemljevidu sveta

Za največje gurmane veljajo Francozi, zato sploh ne preseneča dejstvo, da se prav oni ponašajo z najboljšo restavracijo na svetu. Slovenci imamo kar nekaj biserov. Maribor se ponaša z najboljšo slovensko restavracijo na svetu, v Mariboru lahko pojeste steak pečen na osemstotih stopinjah in razvajate brbončice na kulinarični poti. Na žalost nekateri zapirajo svoja vrata, ampak ne za dolgo, na Bolhi pa celo lahko kupite nekoč izjemno priljubljeno restavracijo. Vabimo vas na kulinarično potovanje. Od Maribora do Pariza.

Gostilna Maribor

Maribor ni samo drugo največje mesto v Sloveniji, ne ponaša se samo s številnimi znamenitostmi, najstarejšo vinsko trto na svetu in dobrim vinom. Maribor je mesto dobre hrane, mesto, ki se nahaja na gastronomskem zemljevidu sveta in prestižni lestvici La Liste, ki med ljubitelji hrane velja za gastronomsko biblijo.

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec. Mogoče res, ampak je po mnenju mnogih za pripravo odlične hrane potrebna prav ljubezen. Številne kuharske oddaje spodbujajo nadobudne, da v kuhinji poskusijo kaj drugačnega in novega, pestra gastronomska ponudba pa številnim turistom, ki obiščejo mesto pod Pohorje omogoča, da poskusijo nekaj novega, drugačnega in celo domačega. Zaradi pestrosti posameznih krajev in njihovih tradicionalnih dobrot, se vam bo na Štajerskem dobro godilo, tako pravijo na Zavodu za turizem Maribor – Pohorje. Ne samo turisti, ampak prav vsi se lahko v Mariboru odpravijo na prav poseben gastronomski potep.

Mariborska kulinarična pot

Gostilna Pri Treh Ribnikih

Mariborska kulinarična pot vas bo popeljala po restavracijah v središču Maribora, kjer se boste lahko pobliže spoznali z izvrstno štajersko kulinariko. Pot se začne v Gostilni Pri treh ribnikih, kjer vas čaka hladna predjed. Restavracija Sedem je naslednja postojanka, kjer vas čaka topla predjed. Glavno jed vam bodo postregli v Gostilni Maribor, kulinarično pot pa boste zaključili s posladkom v Hiši Stare trte na Lentu.

Cena? 25 evrov za obisk štirih restavracij in pravo kulinarično razvajanje. Vse skupaj vam bo vzelo vsaj dve uri časa, v kolikor pa se odločite še za lokalnega vodnika, pa se lahko gurmanska pustolovščina raztegne na štiri ure. Štajerci cenimo okusne specialitete štajerske kuhinje in prisegamo nanje enako kot na svoja vina. Zato ne preseneča, da se v štajerski prestolnici lahko odpravite tudi na vinsko pot.

Mariborska vinska pot obsega štiri ponudnike. Prvi kozarček vas čaka v vinskem baru Dveri-Pax, pot pa nadaljujete do Vodnega stolpa na Lentu. Naslednja postojanka je Hiša Stare trte, potem pa vas čaka še raziskovanje vinskega podzemlja v Vinagovi kleti.

Tradicionalne jedi

Gostilna Maribor

Tradicionalne jedi bogatih okusov pogosto vsebujejo svinjino, kislo zelje in repo, fižol, jajca, smetano in skuto, razne kaše in seveda krompir. Ob njih se prileže »špricer«, v naših krajih še posebej priljubljena pijača. Tako pravijo na Zavodu za turizem Maribor – Pohorje.

V Mariboru po domači hrani in pristopu izstopa prav Gostilna Maribor, ki jo lahko najdete na že omenjeni mariborski kulinarični poti. Zvezda kuhinje je chef Gregor Jager, iz njegove kuhinje pa po besedah Gostilne Maribor diši po sveže pečenem kruhu, zaseki, goveji juhi, »pohani kuri«, »esigflajšu«, žemljicah in golažu, jabolčnem štrudlju in mareličnih knedlih ter drugih dobrotah, ki vračajo spomin na preteklo, a se enakovredno spogledujejo s sodobnimi kulinaričnimi trendi.

Jager pravi, da so z odzivi gostov zadovoljni, Mariborčani jih z veseljem obiščejo, enako velja za turiste, saj lahko tam poskusijo domačo hrano. Dodaja, da so se odločili za koncept lokalnosti in uporabljajo lokalne sestavine.

Steak pečen na osemstotih stopinjah

Steakhouse

Leta 2017 so se nedaleč stran od Gostilne Maribor lotili projekta Steakhouse, ki ga najdete v sklopu restavracije Rožmarin. Domače obiskovalce in turiste pa tam presenečajo z uporabo posebnega žara, ki ga uporabljajo najboljši stakehousi v Ameriki. Boštjan Hedžet pravi, da vir toplote prihaja od zgoraj, steaki pa se v Steakhouseu pečejo na osemstotih stopinjah. 800 stopinj mesa ne uniči, poskrbi pa za prav posebno gurmansko izkušnjo in izjemno hitro pripravo hrano. Obiskovalcem ni treba skrbeti glede mesnih škandalov, ki vsake toliko časa pretresejo Evropo, domov pa se odpravijo presenečeni. Po Hedžetovih besedah zaradi kvalitete in porekla mesa.

Najboljša slovenska restavracija

Restavracija Mak

Med najboljšimi restavracijami na svetu je kar nekaj slovenskih. Najvišje uvrščena slovenska restavracija je mariborski Mak, ki je mesto zagotovo postavila na gurmanski zemljevid sveta. Poleg mariborskega Maka je med najboljšimi restavracijami na svetu tudi Hiša Franko iz Kobarida, ljubljanski “Jb” – Janez Bratovž, Dam iz Nove Gorice, Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono iz Vipave, Gostišče Grič iz Horjula, ljubljanski Cubo in restavracija Danilo – restaurant & wine iz Škofje Loke. Slovenci se tako lahko pohvalimo, da nas je kulinarika zagotovo postavila na zemljevid sveta. David Vračko, lastnik in chef Restavracije Mak, pravi, da mu ta dosežek pomeni veliko. Zaslug ne pripisuje samo sebi, ampak pravi, da so za ta dosežek zaslužni tudi njegovi sodelavci.

Slovenka, najboljša kuharica na svetu

Svetovno znana akademija The World’s 50 Best Restaurants, ki podeljuje prestižne nagrade najboljšim kuharjem sveta, je za najboljšo kuharico leta 2017 razglasila Ano Roš. “Ženskam ni lahko. Pokazati moramo mišice in dokazati, da smo enako dobre kot moški. Temu pa sledi tudi spoštovanje iz moškega sveta,” je za Siol takrat povedala Ana Roš, njene specialitete pa lahko poskusite v že omenjeni Hiši Franko, ki se nahaja na seznamu tisočih najboljših restavracij na svetu.

Najboljša restavracija na svetu

Guy Savoy

Prestižna La Liste, lestvica tisoč najboljših restavracij na svetu, velja za pravo biblijo gurmanov z vseh koncev sveta. Za najboljšo restavracijo na svetu velja Guy Savoy v Parizu. Od stotih možnih točk na lestvici La Liste, se ponašajo z 99.75 točkami. Gurmani si želijo poskusiti jedi iz najboljše restavracije na svetu, ki nosi ime lastnika in glavnega chefa. Gordon Ramsey, neusmiljeni chef iz oddaje Peklenska kuhinja se je kuharskih veščin učil pri njemu in ga navaja kot svojega mentorja. Kosilo za eno osebo vas bo stalo 250 evrov, vendar obsega sedem hodov. Mislite, da je več kot tretjina minimalne slovenske plače preveč za poln želodec? Premislite še enkrat. Ponujajo tudi gastronomski paket za dve osebi, ki vas bo stal 1100 evrov. Restavracija je leta 2002 dobila tri Michelinove zvezdice, njegova druga restavracija v Las Vegasu, pa se ponaša z dvema.

Nekateri zapirajo vrata

Restavracija, ki se ponaša z izjemno lokacijo je zagotovo Villa Rustica, ki se nahaja ob izkopaninah nekdanje rimske naseldbine, ponuja pa veličasten pogled na Pohorje. Mnoge goste je presenetila novica, da Villa Rustica s 1. marcem po dvajsetih letih zapira svoja vrata. K temu naj bi botrovali stroški in najemnina. Družina, ki ima v lasti hišo v kateri deluje Villa Rustica, naj bi lokal temeljito prenovila in skušala ustvariti pogoje za novo kulinarično zgodbo.

Pred časom je brez velikega pompa vrata zaprla Restavracija Parma na Betnavski cesti v Mariboru. Prav tam naj bi se že kmalu nadaljevala zgodba Ville Rustice. Dolgoletni sodelavec Rustice, Rajko Lahovnik, bo večji del ponudbe prenesel prav na to lokacijo.

Legenda na prodaj na Bolhi

Gostilna Pohorka // Bolha

Ne moremo mimo Gostilna Pohorka, ki je nekoč bilo eno najbolj obiskanih gostiln pod Pohorjem. Mnogi so mogoče že pozabili na lokal, ki se nahaja na Begovi ulici v Mariboru, pred štirimi meseci pa se je pojavila novica, da se gostišče prodaja.

Njen star blišč in slava sta morda malo zaprašena, a v rokah sposobnega gostinca, ki ve, kaj pomeni tradicija in ime, se lahko povrne v svoji najboljši luči. Objekti so locirani na Begovi ulici, nedaleč stan od Pohorske vzpenjače. Osnovni objekt je bil zgrajen leta 1957, zadnje večje prenove so bile narejene okrog leta 1980. Po tem času je bilo redno vzdrževan gostinski del. Gostišče sedaj ne obratuje in je potrebno prenove ter osvežitve,” glasi opis gostišča, ki ga prodajajo za 160.000 evrov.

Maribor je torej pravi raj za gurmane. Mehiška, balkanska, sredozemska, japonska, vietnamska hrana in še bi lahko naštevali. K temu je treba dodati še izbrana vina in mestne znamenitosti. Vse skupaj je zagotovo zmagovalna kombinacija, da si številni turisti zapomnijo mesto pod Pohorjem. Za konec pa še besede kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja, ki s Sladolentom vsako leto razvaja brbončice obiskovalcev Festivala Lent, ko na dravsko obrežje pripelje najboljše domače kuharje.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply