Maribor “v rdečem”

Maribor, ki se je maja lahko pohvalil kot mesto brez okužbe z novim koronavirusom in je takšno stanje vzdrževal več kot mesec dni, se je zaradi hitre rasti števila okužb znašel na rdečem seznamu. Po zadnjih podatkih direktorja zdravstvenega doma Dr. Adolfa Drolca, Jerneja Završnika, je namreč dvotedenska incidenca že 41 primerov na 100.000 prebivalcev.

Razmere v mestu so zaskrbljujoče, saj število okuženih hitro narašča, v zadnjih dveh tednih je prišlo do več kot izrazitega poslabšanja.

Zelo jih skrbijo predvsem razlogi za to, saj je bilo v zadnjih dneh kar 18 okužb povezanih s praznovanjem osemdesetletnice, osem primerov iz ene od fantovščin, še štiri pa iz obiska enega od mestnih nočnih klubov.

Vodja mariborske civilne zaščite Samo Robič je poudaril zaskrbljenost zaradi asimptomatičnih oboljenj, ki jih ne morjeo hitro odkriti. Le-ti pa lahko bolezen hitro prenašajo dalje, zato je hitro ukrepanje nujno.

Tudi podžupan Samo Peter Medved je posvaril, da so razmere v mestu trenutno zaskrbljujoče, saj število okuženih hitro narašča. Kot je spomnil, so bili ljudje v prvem valu zelo disciplinirani, vmes pa so se nekoliko sprostili.

Kot izpiostavljajo sogovorniki moramo biti pri stikih previdni, saj velika, da praktično pri polovici okuženih ne morejo več najti vira okužbe. Epidemiologib svarijo, da če se bo trend nadaljeval, se bo začelo nenadzorovano širjenje virusa, ko kakršenkoli resen nadzor ne bo več mogoč.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW