Mariborska knjižnica, kljub novim obljubam, v starih prostorih

Gradbeno dovoljenje za sanacijo in gradnjo osrednje Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu, ki je vredno milijon in tristo tisoč evrov, je poteklo. Projektna pisarna občine Maribor bo na upravno enoto vendarle vložila obrazec za prijavo začetka gradnje. S tem bo županstvo začasno preprečilo propad tega dokumenta, težave dotrajane knjižnice pa ostajajo.

 

Iz občine so pred časom opozorili, da brez izbranega izvajalca del gradbenega dovoljenja ne morejo podaljšati, toda sedaj trdijo drugače. Na upravni enoti pa se bodo odločili ali kljub nepopolni dokumentaciji dovoljenje podaljšajo, mariborski župan Fištravec pa zatrjuje, da obnova Rotovža za potrebe Mariborske knjižnice ne pride v poštev. »Ne nismo si premislili. Res je, da nimamo pogojev za podaljšanje dovoljenja, a kolegi iz Stranke Modernega centra so nas nagovorili, da vložimo postopek za pripravo gradbišča. To nas nič ne stane in to bomo naredili v predpisanem roku,« je povedal župan in dodal: »Na mestnem svetu smo predstavili rešitev za prostorske stiske Mariborske knjižnice v prostore zavarovalnice Sava, a mestni svet te rešitve ni podprl. Strinjal se je z nadaljnjim iskanjem. Poiskali smo nove prostore, sedaj pa z DUTB urejamo še dokumentacijo. Prostore na Rotovškem trgu bomo obnovili iz naslova Celostnih teritorialnih naložb, saj je za to zagotovljen evropski denar in nekaj občinskih sredstev. V prostore želimo namestiti Zvezo prijateljev Mladine in prostore namensko urediti zanje. Trg je zelo primeren za razne dnevne aktivnosti. Dodatno pa bi nekaj pisarn dodelili mariborski mestni občini.«

 

V knjižnici pa kljub vsem predlaganim rešitvam in selitvam še vedno čakajo rešitev: »O ničemer nismo obveščeni. Bojimo se, da gre spet za en manever, ki bo premaknil reševanje prostorske problematike Mariborske knjižnice nekam daleč v prihodnost. Zahtevamo hitre rešitve, ki bodo primerne za dolgoročno reševanje Mariborske knjižnice. Dejstvo je, da so vse stavbe na Rotovškem trgu popolnoma dotrajane in kot  takšne nevarne za zaposlene in obiskovalce. Probanka je bila v bistvu popolnoma odpisana zaradi statičnih problemov. V igri je bila zavarovalnica Sava, ne vemo zakaj je občina od tega projekta popolnoma odstopila. V reševanje te problematike smo praktično zelo malo vpleteni, v bistvu se nam skozi govori, da se zadeva rešuje, te zadeve pa se odmikajo iz tedna v teden – češ naslednji teden boste dobili informacijo, potem pa minevajo leta in tedni in meseci, pa se ne spremeni nič,« je povedala namestnica direktorice Mariborske knjižnice Slavica Rampih.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply