Mariborska knjižnica ponovno sredi predvolilnega boja

Jutri bodo na seji Mestnega sveta MOM predstavili in dali v glasovanje projekt umestitve Mariborske knjižnice v Centrum, zgradbo v mestnem središču. Gre že za peti predlog, kje naj bi knjižnica bila, in to za visoko ceno. Obeta se ponovni predvolilni boj z argumenti, povezanimi s samo lokacijo ter visoko ceno obnove in ureditve zgradbe.

Med tistimi, ki nasprotujejo temu predlogu, je tudi Lidija Divjak Mirnik, ki se je danes zavzela za obnovo Rotovškega trga in zgradbe, v kateri je knjižnica že zdaj. Divjak Mirnikova, ki  je sicer izvoljena poslanka, pa tudi kandidatka za županjo Maribora, je v današnji predstavitvi povedala, da bi se ona kot županja lotila dela drugače. Stojan Auer, predsednik Liste za razvoj in pravičnost, katere članica je Divjak Mirnikova, podpira kandidatko za županjo in pravi: »Po naši oceni sta samo gradivo in obravnava umeščanja knjižnice v Centrum sporna. Gradbeno dovoljenje, ki je bilo izdano za prvotno zgradbo in njen namen, še vedno velja, in sicer ne glede na to, da se je gradnja ustavila.« Ob tem dodaja, da naj ne bi avtorja načrta za Centrum sploh nihče obvestil v poseganje v njegovo avtorsko delo.

Mirnik Divjakove ne bo na seji Mestnega sveta MOM, ker ima obveznosti na vladi v Ljubljani. Je pa poudarila:

»Ne bomo glasovali za Fištravčev predlog umestitve mariborske knjižnice v Centrum, kar bi nas stalo 13,3 milijona evrov.«

Lidija Divjak Mirnik
Kandidatka za županjo Maribora

Zakaj so proti? Ker je DIP iz 2010 predvideval ureditev Rotovškega trga skupaj s knjižnico za dobrih 16 milijonov evrov. V kasnejših dokumentih se je cena dvignila na astronomskih 32 milijonov, nato pa se je cena leta 2016 spustila na nekaj čez 15 milijonov. Predlagali pa so tudi druge lokacije. Zdaj je naslednji predlog Centrum. »Zdaj smo torej v tem, da bi stavbo, ki je bila več let nedokončana in prazna, obnovili za potrebe knjižnice za 13,3 milijona evrov, na drugi strani pa imamo projekt za 15 milijonov, kjer bi obnovili cel Rotovški trg s starim lutkovnim gledališčem, s prostori projektne pisarne, pa še mislim, da en del Rotovške kleti,« razlaga Divjak Mirnikova in dodaja, da se strinja, da gre za tvegano obnovo, saj gre za zaščitene objekte, kjer se ne more pripeljati težkih gradbenih strojev, a poudarja, da Maribor samo knjižnica ne sme stati 13,3 milijona.

Foto: NetTV

Zakaj se mudi sedanji mariborski oblasti?

Oba vidita razloge za pospešeno predstavitev umestitve knjižnice v Centrum drugje – češ, da ne delajo na MOM zdaj tega po naključju, ampak namerno v predvolilnem času, da bi se lahko sedanji župan s tem projektom pohvalil. »Gre za predvolilno floskulo, ki smo jih že vajeni,« pravi Auer. 

»Gre za zavajanje Mariborčanov in Mariborčank.«

Stojan Auer
Predsednik Liste za razvoj in pravičnost

Divjak Mirnikova pa izpostavlja vprašanje: »Zakaj se mudi dva meseca pred volitvami ta dokument potrditi? Verjetno zaradi drugih razlogov. In cena zelo, zelo skače v nebo. Tudi tu se je treba vprašati, zakaj.« Sama pravi, da bi morala biti cena pol manjša in »Če bom jaz županja, bo knjižnica stala na Rotovškem trgu, kjer imamo trenutno gradbeno dovoljenje, za kar smo v tem trenutku dali skoraj milijon in pol evrov za dokumentacijo.« Kot tretji razlog pa Divjak Mirnikova pravi, da bi kot županja dobila denar iz evropskih skladov in tudi od države. Izpostavila je, da se je z bodočim ministrom za kulturo že pogovarjala o tem in da naj bi ta med svoje prioritete štel tudi ureditev mariborske knjižnice. »Nerazumljivo je, da bi samo mariborska občina dala denar za knjižnico, saj knjižnico obiskujejo tudi občani drugih občin, zato se ji zdi smiselno pridobiti denar od Ministrstva za kulturo.  Zaključuje, da je smiselno počakati nekaj mesecev: »Če drugega ne, je smiselno vsaj počakati, da se bomo lahko z novim ministrom pogajali.«

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply