Mariborske študentke plesa pisale ministru Pozniču

Študentke Akademije za ples so ministra Zorana Pozniča seznanile o stiski, v kateri so se znašle, ker država ne omogoča financiranega študija sodobnega plesa in baleta na prvi bolonjski stopnji.

Študentke Akdemije za ples, ki deluje v okviru zavoda Alma Mater Europaea, ministru sporočajo, da si študij težko privoščijo in od ministrstva pričakujejo, da jim stopi nasproti ter omogoči sofinanciranje študija. “Republika Slovenija je v 57. členu svoje ustave zapisala, da država ustvarja možnosti, da si državljani pridobijo ustrezno izobrazbo, zato se na Ministrstvo za kulturo, kot vladno institucijo, ki bdi nad razvojem in dosežki slovenske kulture in umetnosti, obračamo s prošnjo, da nam pomagate zagotoviti izpolnitev nage državljanske pravice,” so zapisale študentke in ministrstvo pozvale, da podpre njihovo visokošolsko izobraževanje in s tem omogoči boljše pogoje za mlade generacije na umetniškem področju plesa v Sloveniji.

Država, po besedah študentk, v vsem času od osamosvojitve naprej ni zmogla dovolj resne namere in odločenosti, da ustanovi javno visokošolsko ustanovo, kjer lahko razvoj plesne umetnosti poteka na akademski ravni. S tem Slovenija v Evropi predstavlja eno redkih držav brez javno podprte plesne akademije. Nezmožnost izbire želenega študija mlade spodbuja, da gredo po izobrazbo v tujino, kjer pogosto tudi ostanejo. “Pri tem je treba opozoriti, da je predvsem s finančnega vidika študij v tujini večini plesalcev nedostopen,” dodajajo študentke.

Letos prve diplomantke

Akademija za ples, ki je bila prvič ustanovljena že leta 2008, od študijskega leta 2015/2016 pa deluje pod ustanoviteljstvom Alma Mater Europaea, bo letos dala prve diplomantke. Študentke so bile razglašene za najboljšo skupino leta po izboru občinstva Parade plesa in presenečenje leta med plesnimi vrhunci 2017 po izboru igralca, režiserja, pisca, urednika, plesnega in likovnega kritika Nika
Goršiča. Študentki Manca Vukelič in Katja Kolarič sta osvojili dve srebrni priznanji na državnem plesnem tekmovanju Opus 2017. Študentke so gostovale na številnih festivalih po Sloveniji med drugim tudi dvakrat na največjem slovenskem gledališkem festivalu Borštnikovo srečanje. Poleti se bodo predstavile na Festivalu Ljubljana in na festivalu TanzArt ostwest v Giessnu.

Stroški za mnoge previsoki

Letna šolnina trenutno znaža 3.800 EUR, vpisnina 50 EUR, poravnati je treba tudi stroške obročnega plačevanja, ki znašajo 20 EUR na obrok. Letni strošek študija tako presega 4.000 EUR, v treh letih pa skupaj znaša 12.000 EUR. Kljub temu, da zanimanje za študij po besedah avtoric pisma občutno narašča, pa se za vpis dejansko odloči malo novih študentov in študentk. “Verjamemo, da bi bilo to število lahko višje, če bi bila šolnina štipendirana,” dodajajo študentke ter pozivajo ministra Zorana Pozniča: “Glede na to, da v javnosti odmeva neizrabljenost sredstev MZK, Vas prosimo, da uvidite smotrnost podpore študentom plesa, željnih izobrazbe in urejenega statusa, saj ne gre samo za nas kot posameznike in posameznice, temveč za podobo države Slovenije v svetu, ki za ves potencial, ki ga premore njeno ljudstvo, naredi veliko premalo.”

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW