Mednarodni dan deklic

 

Leta 2011 je Generalna skupščina OZN 11. Oktober proglasila za Mednarodni dan deklic. Letos vse aktivnosti potekajo pod geslom Moč deklic: nepopisna neustavljiva. Današnji dan je namenjen proslavitvi doseženega pri krepitvi položaja deklic in njihove moči ter spoštovanju njihovih pravic, čeprav so bile deklice kot posebna skupina v mednarodnih dokumentih prvič izrecno omenjene šele pred 25 leti ob sprejetju Pekinške deklaracije in izhodišč za ukrepanje.

Po podatkih Unicefa se je število deklic, ki ne hodijo v šolo, od leta 1998 zmanjšalo za 37,5 odstotka. Število nepismenih mladih žensk, starih od 15 do 24 let, se je med letoma 1995 in 2016 zmanjšalo za približno 42 odstotkov. Prav tako se je zmanjšal delež deklic, ki so podvržene obrezovanju spolnih organov – leta 2017 je bilo eno od treh deklet, starih od 15 do 19 let, v 30 državah deležno te prakse, v primerjavi z enim od dveh deklet leta 1990. V Unicefu opozarjajo, da kljub napredku izzivi ostajajo, saj milijone deklic po vsem svetu še vedno nima možnosti, da bi uresničile vse svoje zmožnosti. Vsako leto se poroči 12 milijonov deklic, mlajših od 18 let, zaradi česar se njihovo otroštvo prezgodaj konča. Dekleta, ki se poročijo v otroštvu, bolj verjetno opustijo šolanje in imajo nižjo stopnjo izobrazbe kot tista, ki se poročijo pozneje.
130 milijonov deklic, starih od šest do 17 let, ne hodi v šolo, več 10.000 deklic pa je prisiljenih sodelovati v oboroženih skupinah, pogosto kot spolne sužnje, še navaja Unicef.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW