Milan Mandarić napoveduje slovo od Olimpije

 

Milan Mandarić je sprejel dokončno odločitev, da je po petih letih napočil čas za slovo od ljubljanske Olimpije. Napovedani odhod pomeni, da se po Zlatku Zahoviću poslavlja še druga vplivna osebnost, ki je v zadnjem desetletju pustila pečat v slovenskem nogometu. Mandarić je za Dnevnik podrobno spregovoril v obdobju novega virusa, med katerim je dozorela odločitev, da bo zapustil Ljubljano. Najverjetneje bo odšel pred septembrom, ko bo dopolnil 82 let. Po njegovem mnenju je trenutno stanje “zelo slabo za motivacijo in odvrača ljudi, ki vlagajo v športne posle”.

Mandarićev prevzem Olimpije

Mandarić je Olimpijo prevzel 15. junija 2015, ko je klub kupil od poslovneža Izeta Rastoderja za približno 4 milijone evrov. V prvi sezoni so Ljubljančani pod njegovim predsedstvom osvojili prvi naslov državnega prvaka po dolgih 20 letih, ko so za 6 točk ugnali večnega tekmeca NK Maribor. Najuspešnejša sezona ameriškega poslovneža srbskih korenin pa je zagotovo 2017/18, ko je Olimpija poleg Prve lige Telekom Slovenije osvojila tudi Pokal Slovenije.

Vir: OptaŽabar

Težave ljubljanskega kluba

Ob uspehih pa se je v Mandarićevi eri zvrstilo tudi veliko neprijetnih dogodkov. Od številnih menjav strokovnega vodstva, PR uslužbencev, do ljudi, ki skrbijo za marketing. Zelo skrb vzbujajoč je podatek, da se je v petih letih v Olimpiji zamenjalo kar 10 trenerjev, kar je v nogometu skoraj nedopustno.

Nekateri so delovali v več mandatih, kot recimo Marijan Pušnik v dveh in Safet Hadžić v treh. Slednji je po podatku Facebook strani OptaŽabar trener Olimpije natanko 372 dni, največ med vsemi v zadnjih petih letih. Poteza, ki so jo predsedniku navijači najbolj zamerili pa je odpoved Igorja Biščana, ki je zelene popeljal do dvojne krone in nemalo zatem, dobil zahvalo za sodelovanje. Razlog pa smešen, pomanjkanje interesa po zaupanju v mlajše doma vzgojene nogometaše, ki jih v tistem trenutku Olimpije paradoksalno sploh ni imela na voljo.

Mandarić je v pogovoru za Dnevnik povedal: “Skušal bom zagotoviti denar, da končamo letošnjo sezono, če bo le mogoče. Veliko je odvisno od zunanjih okoliščin, na katere nimam veliko vpliva. Še vedno nisem popolnoma obupal nad tem, da najdem novega vlagatelja, čeprav sem vse bolj pesimističen. Vsi zainteresirani so dobrodošli na razgovor. Če vlagateljev ne bo, vsi vemo, kaj to pomeni. Če je samo Milanu Mandariću pomembno, da Olimpija živi naprej, potem slabo kaže.«

Problem Olimpije je v tem, ker »ima Olimpija ob redkih, a zelo uglednih sponzorjih en sam vir prihodkov, to je moja denarnica,« je dodal predsednik kluba

Visok dolg kluba

Težava prvoligaša iz Ljubljane pa je tudi ta, da njegov dolg do Mandarića znaša že dobrih osem milijonov evrov, katerih večji del bo pri prodaji želel tudi iztržiti. Potencialne vlagatelje nedvomno odvrača naložba v tvegan projekt, ki nima podpore lokalne javnosti, poleg tega pa niti približno ne zagotavlja dobička.

Ne glede na vse problematike pa je Milan Mandarić na svoje delo v Ljubljani ponosen, kar je potrdil tudi za Dnevnik: “Odšel bom mirne vesti. Milan Mandarić je za Olimpijo naredil dovolj dobrega. In na to sem ponosen. Vložil sem svojih 18 milijonov evrov težko in pošteno prigaranega denarja, ustvaril sem spoštovanja vreden klub v Sloveniji in Evropi. Osvojili smo štiri lovorike, kar ni bilo enostavno in poceni. Veliko denarja je bilo treba zapraviti, nekajkrat smo bili tudi potratni, a komu mar. Zaradi tega sem imel osebno največ škode. V zadnji polovici leta smo veliko stroškov znižali. Na koncu sezone bo financiranje Olimpije stalo od 250.000 do 300.000 evrov na mesec.”

Torej prihodnost Olimpije je zelo negotova. Če v kratkem vodilni ne najdejo resnega vlagatelja oz. lastnika se jim lahko pripeti podobna usoda, kot leta 2005, ko je prestolnica izgubila svoj nogometni simbol. Nabralo se je namreč preveč dolgov, ki so vodili v bankrot kluba in posledičen izpad v peto ligo. Finančna situacija v klubu je danes v primerjavi z tisto izpred 15 let na las podobna, kar pa navijače Olimpije že zelo močno skrbi.

 

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW