Mineva eno leto od uničujočega požara

 

Jutri bo minilo leto dni, odkar so svet obkrožili posnetki ognjenih zubljev, ki so se dvigali na Pariz. Uničujoči plameni so zajeli 850 let staro katedralo Notre-Dame. Sodeč po posnetkih je kaj hitro postalo jasno, da nikakor ne gre za majhen požar, ki je zajel katedralo na otoku Ile de la Cite sredi Sene. Gasilci so se s plameni borili celo noč, do naslednjega jutra jim je ogenj uspelo pogasiti. Konstrukcija katedrale je zdržala in pomemben francoski simbol je bil rešen. A kljub temu, je bila škoda ogromna. Požar je uničil leseno ostrešje, dele obokanega stropa, zrušil se je tudi 93 metrov visok s svincem prekrit leseni stolpič iz 19. stoletja.

Uvodna preiskava požara je odkrila, da je do požara prišlo zaradi slabo ugasnjene cigarete ali napake na električnem omrežju. Preiskava požara se še vedno nadaljuje, zaenkrat pa noben element ne kaže na kaznivo dejanje.

Francoski predsednik je obljubil obnovo katedrale v petih letih in to je cilj, pri katerem še vedno vztraja. Kljub temu, da so dela zastala zaradi širjenje novega koronavirusa, datum odprtja še vedno velje za leto 2024. Trenutno naj bi na objektu potekala dela za utrditev strukture cerkve – utrjujejo zidove, ki jih je oslabilo zrušenje hrastovih tramov. Prav tako je potrebno popolnoma pokriti luknje v strehi. Tako, da naj bi se dejanska obnova katedrale pričela marca 2021.

Sklad Notre-Dame, ki je namenjen obnovi katedrale naj bi bil konec marca težak 375 milijonov evrov.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW