Ministrstvo o usodi odra na Dravi

Čeprav je Oder na Dravi prireditve v sklopu Festivala Lent 2018 že gostil, pa še zmeraj nima vseh potrebnih dovoljenj. Posledično je gradbeni inšpektorat do 15. julija odredil rušitev odra v celoti. »Oder na Dravi je treba odstraniti in zaliv pri Vodnem stolpu spraviti v prvotno stanje«, je zahteval gradbeni inšpektor, ob tem pa Mestni občini Maribor naložil tudi plačilo kazni zaradi nelegalnega posega v zaliv.

Občinsko napako pa mariborski župan Andrej Fištravec pojasnjuje: »Ko smo zaprosili za gradbeno dovoljenje, so nam na upravni enoti povedali, da dovoljenja ne potrebujemo.« Zato so se pritožili na Ministrstvo za okolje in prostor, ki bo v dveh mesecih odločilo o usodi odra na Dravi.

Sicer pa gradbeno dovoljenje ni edini pravni akt, ki ga niso pridobili, manjka jim tudi vodno soglasje, ki je pogoj za pridobitev stavbne pravice in naj bi bilo v procesu pridobivanja. Na mariborski občini trdijo, da imajo “vsa potrebna soglasja” in da so vodno soglasje pridobili že 10. aprila letos, medtem ko na Direkciji za vode zatrjujejo, da imajo samo vodno dovoljenje, soglasje pa še pridobivajo.

Ob tem pa se porajajo mnoge dileme, ali je plavajoči oder, za katerega je občina plačala 300.000 evrov, ob stroških shranjevanja, postavljanja in podiranja res cenejši od najema. Mestna občina Maribor je prepričana v preudarnost projekta. Že pred časom so naredili ekonomsko analizo novega odra, ki naj bi sprejel 3200 gledalcev, medtem ko je nekdanji montažni imel kapaciteto 2500. Ugotovili so, da naj bi ekonomska korist letno znašala okoli 32.500 evrov, kar pomeni, da bi se investicija povrnila v manj kot desetih letih.

Največja neznanka pa je, kaj bodo na odru izvajali in seveda kdo bo z njim upravljal. Maja so na občini sicer naročili študijo upravljanja, na podlagi katere bi poiskali najbolj primerne upravnike odra na Dravi, a se do sedaj še ni nič premaknilo.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply