Mladi v Slovenski Bistrici vidijo prihodnost

Intenziven gospodarski razvoj v 2. polovici 19. stoletja je vplival na razvoj industrijskih središč. Kmetijska dejavnost je v agrarnih predelih izgubljala pomen. Predvsem iz hribovitega dela občine, ki obsega jugozahodni del Pohorja, prebivalci zadnja desetletja opuščajo kmetije in se selijo v mestna središča in njihovo bližino. Že tako majhna naselja izgubljajo prebivalce, nekoč bogate kmetije z velikimi gospodarskimi poslopji in številnimi družinami, pa postajajo le še del preteklosti.

Območje občine Slovenska Bistrica obsega 260,1 kvadratnih kilometrov in ima 79 naselij. V občinskem središču živi, kar 30 -odstotkov vseh prebivalcev, zato je potrebno osnovati urbanistični načrt, s pomočjo katerega bodo jasno definirali možnost gradnje v občini.

Gostota prebivalstva se iz leta v leto veča. Če je bila še leta 1981 gostota 82 prebivalcev na kvadratni kilometer, je ta leta 2009 znašala že skoraj 95 prebivalcev na kvadratni kilometer. Po besedah župana je ključno pri tem tudi zagotavljanje infrastrukture in izobraževalnih ustanov.

V Slovenski Bistrici tako beležijo pozitiven prirast prebivalstva. Na razvoj in intenzivnost procesa vplivata predvsem bližina prometnih poti in bližina mesta. Bolj oddaljena naselja, ki so z mestom slabše prometno povezana, doživljajo manjšo stopnjo preobrazbe kot naselja, ki ležijo v neposredni okolici mesta in ob pomembnejših prometnih poteh.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW