Močan potres v Zagrebu

Prebivalci Slovenije so ob 6.24 lahko čutili močan potresni sunek, ki je številne tudi prestrašil. Potres je bil v bližini Zagreba, tam tudi poročajo o večji škodi. Po podatkih evropskih opazovalnic je bila njegova magnituda 5,3. V nekaterih delih mesta so ostali brez elektrike in vode. V potresu, je po najnovejših podatkih 15-letnica v kritičnem stanju, na katero naj bi padel del strehe.

Predstojnik otroške bolnišnice v Zagrebu Goran Roić je povedal, da je 15-letna deklica v kritičnem stanju in jo oživljajo. Poškodovanih naj bi bilo še več ljudi, nekaj pa je lažje ranjenih. Potres je v hrvaški prestolnici, kjer že tako veljajo strogi ukrepi zaradi širjenja novega koronavirusa, povzročil precejšnjo paniko. Na ulicah je tako 3000 pripadnikov civilne zaščite.

Hrvaška vlada je na prebivalce glavnega mesta naslovila apel, predvsem na tiste, ki so odšli iz svojih stanovanj, naj, kljub vznemirjenosti,  ohranijo medsebojno razdaljo.

Predstavniki hrvaškega državnega vrha so se sestali na kriznem sestanku. Premier Andrej Plenković je povedal, da je to najmočnejši potres v zadnjih 140 letih. Prebivalce je pozval k previdnosti in jih prosil, da kljub hladnemu vremenu še nekaj časa ostanejo zunaj.

Okrog sedme ure pa je sledil še močan popotresni sunek. Iz EMSC so sporočili, da je bila njegova magnituda 5,0, epicenter pa 10 kilometrov severno od Zagreba oziroma dva kilometra jugovzhodno od Kašine na globini pet kilometrov. Drugi popotresni sunek se je zgodil ob 7.41, njegova magnituda pa je bila 3,7. Ob 9. uri so zaznali še en krajši popotresni sunek.

Potres naj bi trajal nekaj sekund, a je prizadejal veliko škode. Poškodovane so številne stavbe, popokale so stene, omet je padal na avtomobile. Med drugim se je na zagrebški katedrali porušil del stolpa, škoda je nastala tudi na osrednji tržnici.

Zgradba hrvaškega parlamenta na Gorenjem gradu je bila močno poškodovana v potresu. Zrušil se je del strehe, poškodovani so dimniki. V poslopju so izključili vodo, plin in elektriko, trenutno pa je zaprta. V stavbi so bili prisotni le pripadniki saborske straže, ki pa niso poškodovani.

Iz Zagreba medtem poročajo tudi o poškodbah na bolnišnicah. Poškodovana je porodnišnica Petrova, zato so iz nje izselili porodnice in novorojenčke. Poškodbe so nastale tudi v bolnišnici Rebro. Na pomoč pri sanaciji bolnišnic so poleg gasilcev priskočili še navijači nogometnega kluba Dinamo Zagreb, Bad Blue Boys (BBB), kar je mnoge, zaradi njihovih številnih izgredov, presenetilo.

Direktor zagrebškega kliničnega centra Ante Ćorušić je povedal, da so razmere pod nadzorom, nihče od bolnikov ni poškodovan, tudi vse, kar je nujno za delovanje bolnišnice, deluje. So pa odpustili vse paciente, ki ne potrebujejo nujnega bolnišničnega zdravljenja.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW