Moteči gobarji na Pohorju

S koncem avgusta se bliža začetek gobarske sezone. Gobarski turizem pa je zelo popularen na Goričkem, pa tudi na Pohorju, kjer so menda najboljša rastišča.

Mnogi lastniki gozdov in bližnjih zemljišč opažajo nizko gobarsko kulturo in pomanjkanje gobarskega bontona. Mnogi  se pritožujejo nad tem, da gobarji onesnažujejo gozd (mečejo odpadke), brcajo gobe, uničujejo travo ob gozdu in podobno. V Sloveniji sicer imajo pooblastila za kaznovanje tako redarji kot policisti, a v realnosti ne pride do preverjanja.

Na ta problem opozarja tudi župan občine Lovrenc na Pohorju, Joško Manfreda, ki vsako leto organizira čistilno akcijo zaradi odvrženih odpadkov v gozdu: »Odnos do narave je pri gobarjih katastrofalen. Če ne bodo uredili zakonodaje, bodo stvari samo še slabše. Na višku gobarskega turizma kmetje ne morejo do svojih domačij, ob tem pa tudi veliko smetijo, odpadke pa vržejo kar v naravo. Dokler na Pohorju ne bodo vzpostavili kontrole, tako dolgo se stvari ne bodo uredile. Ljudje na opozorila ne reagirajo. Trudimo se organizirati čistilne akcije in poskrbeti za naravo, toda takšne stvari zahtevajo čas in denar, in ne bi bile potrebne, če bi ljudje pospravljali za seboj,« je razložil Manfreda.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply