Na ogled Maribora s kolesom

Že deseto leto Umetnostna galerija Maribor v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo pripravlja program Kolesarske poti, katere namen je promoviranje sodobne umetnosti v javnem prostoru.

Četrtki veljajo za dneve raziskovanje mesta na kolesu. Umetnostna galerija Maribor (UGM) v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo tudi to poletje izvaja svoj program Kolesarske poti. Vsak četrtek se je mogoče priključiti ob 18. uri s startom pred UGM.

Osem raznolikih tem so pripravili letos. Po raznolikem izboru umetniških intervencij v mestu – od skulptur v javnem prostoru, grafitov in drugih umetniških dodatkov fasadam do muralov in grafitov pa bo vodila strokovna sodelavka UGM Urša Rotman.

Gre za tradicionalen program, ki letos potka že 10 leto zapored. Virus covid-19 pa na pripravo in potek programa bistveno sploh ni vplival.
Danes se bodo obiskovalci z izjemno poznavalko druge svetovne vojne dr. Ireno Mavrič Žižek iz Muzeja NOB ustavili pred spomeniki, posvečenimi prav vojni na splošno. Ena pomembnejših postojank pa bo pri spomeniku uporniški akciji proti okupatorju v Volkmerjevem prehodu. Zgodovinske okoliščine so 29. aprila 1941 pripeljale do zažiga dveh nemških osebnih avtomobilov, kar je pomenilo začetek upora in vstaje proti okupatorju v mestu Maribor.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW