Načrti za Ptujski grad odvisni od financ

Vodstvo Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož je danes na Ptujskem gradu predstavilo načrte za prihodnost Ptujskega grajskega kompleksa. Težave se kopičijo, pravi direktor muzeja Aleksander Lorenčič. Premalo je kadra, občutita se infrastrukturna in finančna podhranjenost.

Pomanjkanje financ vpliva na oblikovanje vsebin, muzejske zbirke se ne posodabljajo.

Besede, da vodstvo muzeja lahko le še gasi požar, zvenijo prav ironično, če povemo, da grajski kompleks še danes nima niti požarnega hidranta. Kdo bi odgovarjal v primeru katastrofe ni jasno, tako kot bojda ni jasno niti to, kdo bi moral poskrbeti za njegovo namestitev.

Kljub pomanjkanju sredstev so v zadnjih letih realizirali kar nekaj projektov. Z lastnimi sredstvi in sredstvi Ministrstva za kulturo so sanirali porušeno obzidje, sanirali so sanitarije, severni trakt strehe na osrednjem grajskem kompleksu in še kaj. Za prihodnja leta obstaja še nekaj želja.

V Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož vseeno upajo, da bosta država in lokalna skupnost zmogli dovolj razuma in preprečili propadanje slovenskega bisera kulturne dediščine.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW