Nadobudni kuharji v borbi za Tuševo zvezdico

Kuharsko tekmovanje Tuševa zvezdica že peto zapovrstjo spodbuja sodelovanje med mladimi, kuharskimi strokovnjaki in podjetjem Tuš

Projekt spodbuja mlade gostince in turistične delavce, da se predstavijo širši javnosti, delodajalcem in kolegom iz stroke ter jih krati usmerja pri njihovih prvih korakih v poklicni svet.

Z jedmi ustvarjajo zgodbe kulturne dediščine

Tokrat so svoje lonce na štedilnike postavile ekipe srednjih šol za gostinstvo in turizem, katerim pa so se pridružile tudi višje šole. Skupaj so pripravljali regijske jedi in ustvarjali zgodbe, ki so povezane z nastankom jedi, lokalnimi značilnostmi, zgodovino in kulturno dediščino. Skozi serijo kulinaričnih tekmovanj bodo izbrali najboljšo ekipo, ki bo prejela naziv Tuševa zvezdica 2019, pri tem pa bodo mlade, nadarjene in inovativne kuharje, natakarje in turistične vodnike predstavili bodočim delodajalcem.

Zmagovalci 2. predtekmovanja iz Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor; VIR: Net TV

“V projektu sodelujejo vse šole. Naj povem, da je odziv res zelo dober. Najbolj ponosni smo, ko vidimo zmagovalce našega projekta, ki so sedaj že uveljavljeni šefi v različnih restavracijah po Sloveniji,” je povedala predstavnica podjetja Tuš Anja Marjetič

Brez sodelovanja ni zadovoljnega gosta

Mladi na tekmovanju radi sodelujejo. Predavatelj, ki prevzame mentorstvo, z njimi sodeluje, jim svetuje in pomaga s strokovnimi napotki. “Moram priznati, da je bil odziv velik, predvsem to, da je možno tekmovati v timu – strežniki, turistični vodiči in kuharji – ta sinergija je potem kriva, da je zgodba dobra, da je jed dobra in inovativna strežba. Ves trening traja koraj 2 meseca,”je povedala Mojca Polak iz Višje strokovne šole za Gostinstvo in turizem Maribor.

Kuharski strokovnjaki, ki so budno spremljali dogajanje v kuhinji; VIR: Net TV

Komisiji, ki ocenjuje nadobudne srednješolce in študente, so se pridružili znani slovenski kulinarični mojstri, ki so pokazali veliko zanimanja za mlade kulinarične talente. Strokovna ocenjevalna ekipa pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, pozdravlja tovrstna tekmovanja in si želi, da bi bilo več takšnih medsebojnih sodelovanj med uveljavljenimi podjetji, stroko in mladimi.

“Nam je zelo v interesu, da se podjetja odločijo za podporo takšnih tekmovanj, sploh ko morajo mladi ekipno sodelovati. Pri tem tekmovanju sodeluje ekipa štirih mladih – 2 v kuhinji, en v strežbi in turističnega predstavnika. Takšna ekipa mora za zmago zelo dobro sodelovati, da je gost, ki sede za mizo zadovoljen. Brez tega sodelovanja vseh akterjev ni zadovoljnih gostov,” je povedal predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž VOZELJ.

Brez ekipnega duha, ni zadovoljnih gostov; VIR: Net TV

Ekipe dijakov in študentov se bodo pomerile v treh predtekmovanjih. V vsakem tekmovanju se v finale uvrstijo po dve ekipi, in po dve najboljši ekipi med vsemi poraženci predtekmovanj.V Mariboru sta se v finale uvrstila krožnik Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor: Kuhar škrat Bolfenk in krožnik Srednje gostinske in turistične šole Radovljica: Cvetje v jeseni.

V finalu, ki bo potekalo v mesecu aprilu, bo ob koncu Tuševa zvezdica postala ena od dveh najboljših ekip, ki se bosta pomerili v pripravi in predstavitvi regijsko obarvane restavracijske sladice.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply