Najbolj zaupamo civilni zaščiti in zdravstvenim delavcem

 

Zaupanje v institucije, ki so ključnega pomena v času epidemije, ter nekatere predstavnike teh institucij, se je sodeč po rezultatih meritve agencije Valicon v času epidemije povečalo. Najbolj občutno to velja za zdravstveni sistem in RTV Slovenija, sledijo banke, trgovine in policija. Najvišje zaupanje sicer uživajo civilna zaščita, predstavniki zdravniške stroke, zdravstveni sistem, policija ter NIJZ, na dnu pa so ključne institucije političnega podsistema.

Rezultati ankete Valicon; Vir: Valicon

 

67-odstotkov jih zaupa civilni zaščiti

Če sodimo po oceni zaupanja anketirancev, so se v zadnjem mesecu izkazale bolj ali manj vse institucije, ki so v teh razmerah ključne. Na vrhu lestvice dvajset opazovanih institucij in nekaterih predstavnikov je civilna zaščita z visoko, 67% stopnjo zaupanja. Za primerjavo, v zadnji standardni meritvi Ogledalo Slovenije so bila na prvem mestu »mala slovenska podjetja« s 50% stopnjo zaupanja. Civilni zaščiti sledijo »predstavniki zdravniške stroke« s 60%, na tretjem mestu pa je zdravstveni sistem s 55%. Slednjemu je od zadnje meritve Ogledalo Slovenije novembra 2019 rezultat narastel za visokih 51 odstotnih točk. Sledita policija in NIJZ s 46% oziroma 39% stopnjo zaupanja, policiji je stopnja narastla za 20 odstotnih točk. Prvi peterici sledita vojska z 28% stopnjo zaupanja (+8, kar je sicer najnižji porast) ter trgovine z 22% (+28, novembra lani so imele trgovine negativno stopnjo zaupanja -6%). Zadnji dve s pozitivno stopnjo zaupanja sta RTV Slovenije z 11% in kar 45 točkami rasti (novembra 2019 je bila stopnja zaupanja -34%), ter spletne trgovine z 9% stopnjo zaupanja.

Vlada na 14.mestu po zaupanju 

Ostalih enajst izmerjenih institucij in predstavnikov ima negativno stopnjo zaupanja. Vlada je na 14. mestu s stopnjo -40%, a to je še vedno za 15 odstotnih točk bolje kot novembra 2019 in za vlado sploh najboljši rezultat odkar izvajajo raziskavo Ogledalo Slovenije (najnižji izmerjeni rezultat je bil izmerjen junija 2016 in sicer -81%).

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW