Najcenejši ajvar ni nujno najslabši

Ajvar je stalnica piknikov. Njegovo priljubljenost dokazuje bogata ponudba na trgovskih policah. Skoraj vsak proizvajalec ponuja vsaj dve vrsti ajvarja: pekočo in nepekočo ali blago različico. Slednjo so v okviru tokratnega ocenjevala vzeli pod drobnogled na MIPORju. V primerjalno ocenjevanje so vključili 22 izdelkov.

Vsi izbrani izdelki nosijo napis ajvar, a se po sestavi, ceni in prehranskem profilu lahko močno razlikujejo. Za kilogram ajvarja so odšteli od 1,96 do 15,30 evra, pri večini sta glavni sestavini res paprika in jajčevec, šest vzorcev vsebuje pečeno papriko. Pri oceni prehranskega profila so največ pozornosti namenili vsebnosti soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščobnih kislin.

Velike razlike pri hranilni vrednosti

Podobno kot pri recepturi so razlike med izbranimi vzorci velike tudi pri hranilni vrednosti. V povprečju imajo izdelki s pečeno papriko (brez jajčevcev ali z njimi) višjo energijsko vrednost, predvsem zaradi večje vsebnosti maščob, saj vsebujejo tudi do 12 gramov maščobe v 100 gramih. Ajvarji iz surovih paprik v 100 gramih vsebujejo le od 2,6 do 8,1 grama maščobe in sorazmerno manj nasičenih maščobnih kislin.

Nič nenavadnega ni, da je v ajvarju tudi sladkor, saj je naravno prisoten v zelenjavi, v sveži rdeči papriki ga je približno 4 grame na 100 gramov. Kljub temu je sladkor dodan petnajstim izdelkom, kar je slabša izbira, saj saharoza ali namizni sladkor spadata med proste sladkorje opozarjajo na MIPORju.

Sol je priljubljen dodatek, ki poleg konzerviranja poudari okus izdelka. Pri skoraj polovici pregledanih izdelkov je bilo soli več od priporočenih količin.

Nepotrebne arome

Trditev `brez konzervansov´ je navedena kar pri 12 izdelkih, čeprav konzervansov (snovi, ki podaljšujejo obstojnost živil) ni v prav nobenem od pregledanih ajvarjev, zato je po mnenju MIPORjevih strokovnjakov takšna trditev povsem nepotrebna. Še zlasti, ker jo potrošniki pogosto zamenjujejo s trditvijo brez aditivov. Brez dodanih aditivov je sicer bilo 14 pregledanih izdelkov.

Podrobni podatki o testu so na voljo v spodnji tabeli:

TabelaAjvar
Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW