Najslabše leto za gospodarstvo po letu 2008

 

Raziskava Dunajskega inštituta za mednarodne ekonomske študije kaže, da bodo države srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope, med njimi tudi Slovenija, zaradi izbruha novega koronavirusa letos najverjetneje zabeležile gospodarsko gledano najslabše leto po svetovni finančni krizi leta 2008.

Skupna rast 23-ih držav 1,1-odstotna

Kot so navedli v povzetku raziskave, objavljenem na spletnih straneh inštituta, bo obseg negativnih vplivov odvisen od posamezne države. V splošnem jo bodo slabše odnesle države s tesnejšimi trgovinskimi vezmi s Kitajsko – pri tem so posebej izpostavili Slovenijo, Albanijo, Bolgarijo, Hrvaško in Romunijo.

Po našem najslabšem scenariju bo skupna letošnja gospodarska rast 23 držav srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope 1,1-odstotna, kar bi pomenilo najslabši rezultat po svetovni finančni krizi leta 2008, so navedli na Dunajskem inštitutu za mednarodne ekonomske študije.

Kot eno od rešitev za hitrejšo vnovično okrepitev gospodarstva so navedli intenzivnejšo digitalizacijo. “V splošnem je regija za to dobro opremljena, zato naj izkoristi priložnosti, ki jih digitalizacija prinaša pri krepitvi produktivnosti,” so navedli.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW