Najtežja vzdržljivostna dirka znova z mariborsko udeležbo

Mariborčan Simon Marčič bo še petič nastopil na kultnem Rally Dakar.

36-letni Simon Marčič bo tudi letos edini slovenski predstavnik na prestižni in izjemno zahtevni dirki, ki bo potekala po brezpotjih in puščavskih sipinah Peruja. Tekmovalci se bodo z nevarnostmi puščave spopadali med 6. in 17. januarjem, v tem času pa bodo v desetih etapah skušali premagati okoli 5.000 kilometrov težavnega terena, ki bo predstavljal velik izziv za tekmovalce, spremljevalne ekipe in vozila. Motoristi bodo štartali v ponedeljek v perujski prestolnici Lima in se v prvi etapi ogreli na 331 kilometrov dolgi trasi do obalnega mesta Pisco. Najtežja preizkušnja bo zagotovo šesta etapa, ki je dolga več kot 800 kilometrov.

Marčič po poškodbi z novim motorjem

Simon Marčič, ki je le nekaj dni pred odhodom odstranil mavec s poškodovane desne roke se tokrat na puščavsko avanturo podaja s povsem novim motorjem. Gre za avstrijski KTM EXC 450, ki pa je nadgrajen s slovenskim znanjem. Plod domačega znanja so tako Akrapovičev izpušni sistem, rezervoarji za gorivo, stopalke in še kaj. Neustrašni Mariborčan se je na letošnji Dakar pripravljal na otoku Rab in na Madžarskem, kjer je lahko na mivki dodobra spoznal lastnosti novega motorja. Od slednjega, pa tudi od Marčičeve telesne pripravljenosti bo odvisno, če bo Mariborčan še tretjič uspel priti do cilja najtežje dirke na svetu. Na novinarski konferenci pred odhodom v Peru je Marčič sicer povedal, da se želi letos boriti za mesta pri vrhu.

Dakar še zadnjič v Južni Ameriki?

Letošnji Dakar sicer prvič poteka samo v eni državi in je tudi najkrajši doslej. Udeležuje se ga 138 motociklov, 29 štirikolesnikov, 101 avtomobil in 41 tovornjakov. Med tekmovalci je tudi 17 žensk. Ena najnapornejših dirk naj bi sicer po nekaterih govoricah letos še zadnjič potekala v Južni Ameriki. Že naslednje leto naj bi se tekmovalci namreč znova pomerili na afriških sipinah, kjer se je znameniti reli leta 1979 tudi začel.

Dirka je zaradi svoje težavnosti in krvavega davka, ki ga je terjala v zadnjih štiridesetih letih pogosto tarča kritik. Oglasil se je celo Vatikan, ki je znameniti reli označil za »krvavo dirko neodgovornosti«. Skupno naj bi reli terjal življenja osemindvajsetih tekmovalcev in dvainštiridesetih mehanikov, novinarjev ter gledalcev.

Dosedanje uvrstitve Simona Marčiča na reliju Dakar

Leto 2014: Odstop v 3. etapi
Leto 2016: 79. mesto
Leto 2017: Odstop v 10. etapi
Leto 2018: 69. mesto

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW