Največje martinovanje v Sloveniji

Točno ob 11. uri in 11 minut se je na trgu Leona Štuklja v Mariboru s himno Stari trti pričelo največje martinovanje v Sloveniji. V skladu s starim, prastarim običajem se na ta dan mošt spremeni v vino. Legenda pravi, da se na ta dan pokaže in dokaže ali je gospodar/vinogradnik dobro delal oz. ali je bil med letom uspešen ali ne. Predvsem pa gre za dan namenjen druženju, veselju in spoznavanju vina.

Za dopoldanski program je poskrbela Mala pihalna godba Neuvirtovih Štajercev. Program so nadaljevali z nastopom folklorne skupine AFS Študent. Ob 14. uri pa je napočil svečan trenutek, ko so v družbi Vinske kraljice Slovenije mošt tudi uradno spremenili v vino. Na trgu Leona Štuklja danes ni manjkalo mošta, mladega vina, domačih mesnin in drugih tradicionalnih jedi.

Slovenija bo drugo leto Evropska gastronomska regija, projekt ki je usmerjen v povečanje kakovosti življenja. Krepi nacionalno promocijo kulinarike in gastronomije ter ustvarja sinergijo z lokalnimi okolji oziroma kulturami. In tudi mariborsko martinovanje je dej projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021.

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW