Ne nujni bolniki bodo od oktobra dalje plačevali obisk mariborske urgence

Potem, ko so na nekaterih urgencah po Sloveniji že uvedli plačevanje za bolnike, ki jih obiščejo, čeprav njihovo stanje ni nujno, o tem razmišljajo tudi v Mariboru. Ker nujna medicinska pomoč spada pod Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, deluje pa v prostorih in v tesnem sodelovanju z urgenco UKC Maribor, jih čaka še medsebojno usklajevanje, namreč v zdravstvenem domu bi oktobra želeli uvesti plačilo za ne nujne bolnike, ki iščejo pomoč na urgenci, a v UKC o tem ne razmišljajo.

Toda plačati ne bo treba vsem ne nujnim pacientom – za poškodbe na urgenci, kjer pa ne nujnih bolnikov ni veliko, nekje med tremi in petimi odstotki, medtem ko je na delu urgence, ki se ukvarja z bolezenskimi stanji, takih tudi polovica.

Varuh bolnikovih pravic mariborske občine France Prosnik ima pri uvedbi teh sankcij veliko pomislekov, saj ljudje pridejo k zdravniku, ker imajo težave, ne nazadnje tudi plačujejo zavarovanje in imajo pravico do zdravstvene oskrbe. Strinja se sicer, da je treba najti način, kaj narediti s tistimi, ki sistem zlorabljajo. Upa le, da je to dovolj premišljen ukrep in da ne bo prinesel kakšnih nezaželenih posledic.

Cene bodo odvisne od storitve. Ker so slednje različno ovrednotene, bo najbrž cena različna. Cenika sicer še nimajo, osnovni pregled bi bil predvidoma 20 evrov. Bo pa obisk urgence v vsakem primeru brezplačen na prvi stopnji, torej do triaže. Tega torej, da sestra oceni, ali je stanje nujno, ne bo nikomur treba plačati. Zato je bojazen za to, da bi bil nekdo z resnim stanjem odslovljen, odveč, zatrjujejo na nujni medicinski pomoči.

Sistem bodo sicer skušali vpeljati, tako da bodo sprva ne nujne paciente samo opozarjali, najbrž bodo s tem začeli septembra. Kasneje, predvidoma oktobra, pa bodo ne nujnim bolnikom, ki se bodo po triaži vseeno odločili za obisk zdravnika, začeli pošiljati položnice.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply