Ničelna toleranca do alkohola in drog v prometu

Pred dnevi je Slovenijo šokirala novica o prometni nesreči, ki se je zgodila v Mariboru. Voznik, ki je vozil pod vplivom alkohola, je povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrla nosečnica. Otrok, ki so ga zdravniki uspeli rešiti, je nekaj dni za tem umrl v bolnišnici.

V ponedeljek se začenja nacionalna preventivna akcija Alkohol, droge in druge psiho-aktivne snovi v prometu, ki jo vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za izobraževanje, Policijo ter nevladnimi organizacijami. Namen akcije je opozoriti, da alkohol, droge ali druge psiho-aktivne snovi poslabšajo naše psiho-fizične sposobnosti varnega sodelovanja v prometu ter spodbuditi ljudi k ničelni toleranci do teh snovi v prometu. Akcija bo potekala do 11. novembra, v tem času pa bo s strani Policije in občinskih redarstev potekal tudi poostren nadzor.
V mesecu novembru, ko večina Slovencev rada poseže po kozarčku več, saj se bliža Martinovo, bo treba dva krat razmisliti o konzumaciji alkohola. Prometne nesreče, ki jim botruje alkohol, so nekaj, čemur se lahko izognemo in tako vplivamo na svoje in tuje življenje.
Agencija za varnost prometa je že pred dvema letoma predlagala, da bi bilo v zakonodajo potrebno uvesti, da se vožnja pod vplivom alkohola obravnava kot kaznivo dejanje. Trenutna zakonodaja to resda navaja kot kaznivo dejanje, vendar šele takrat, ko pride do ogrožanja. A takrat je že prepozno. Prepričani so, da bi kazenska ovadba voznika pod vplivom alkohola bolj zalegla, kot pa plačilo kazni, ki storilcem daje občutek, da so s tem odplačali svoj greh.
V okviru prizadevanj za zmanjšanje deleža alkoholiziranih udeležencev prometnih nesreč na slovenskih cestah AVP voznike skozi celo leto opozarja na tveganost vožnje pod vplivom alkohola, še posebej v krajih zunaj urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi. Razmislite preden sedete za volan pod vlivom alkohola, saj se lahko nekaj kilometrov do doma konča tragično in vas zaznamuje do konca življenja.
V času nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu bodo potekale številne aktivnosti, preventivni dogodki, delavnice in strokovne mize. Z ozaveščanjem preko medijev, javnih dogodkov in sodelovanja z nevladnimi organizacijami želi AVP javnost spodbuditi k odgovornejšem odnosu do alkohola.

leave a reply