Noč, ko so violine obmolknile

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve nacističnega genocida nad Romi in Sinti so na Židovskem trgu v Mariboru pripravili spominsko prireditev »Noč, ko so violine obmolknile«. Za razliko od holokavsta, torej tragedije nad Judi, o holokavstu nad Romi in Sinti vemo bore malo. Šele v zadnjih desetletjih tudi z znanstvenim raziskovanjem prodirajo naprej in prihajajo na plano številke o umorjenih Romih in Sintih.

S prireditvijo so tako obeležili 2. avgust, dan spomina na žrtve porajmosa oz. zamolčanega genocida nad romi. Ta se je zgodil v noči iz 2. na 3. avgust leta 1944.

V spomin na ta dogodek, tako že vrsto let, na mednarodni ravni obeležujejo 2. avgust kot dan spomina na žrtve genocida nad Romi in Sinti. Natančno število žrtev porajmosa, kakor se imenuje nacistični genocid nad Romi in Sinti, ni znano. Po nekaterih ocenah je pod nacisti umrlo več kot 80 odstotkov evropskih Romov.

V sklopu današnje prireditve Noč, ko so violine obmolknile je bilo izvedeno predavanje »Genocid nad Romi v primežu sodobnih populizmov«.

S takšnimi prireditvami, kot je bila današnja, želita organizatorja – Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Epeka javnost opozoriti tudi na žrtve med slovenskimi Romi in Sinti, katerih število še vedno ugotavljajo.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW