Nocoj bodo zagoreli kresovi

Kres, postavljanje mlaja in veselice so dolgoletna tradicija po vse Sloveniji, organizirajo pa se na predvečer praznika dela.

Zgodovina praznika sega v leto 1886, ko je v Chicagu prišlo do krvavih demonstracij. Delavci so takrat zahtevali osemurni delavnik, policija pa je demonstracije zatrla.

Za razliko od drugih držav imamo v Sloveniji dela prost dan tudi drugi maj, zato se praznovanje praznika dela pri nas malce zavleče, pikniki, zabave in veselice pa trajajo dolgo v noč. Kresovanja v Mariboru tudi letos ne bo, vendar z zabavo in kresom vabijo drugi kraji v okolici.

Na Ptuju se bo danes kresovanje pričelo ob 19. uri, za zabavo pa bo med drugimi poskrbela tudi Grupa Vigor. Na kresovanje vabijo tudi v Ruše. Potekalo bo na parkirišču pri bivši TDR, dogajanje pa se bo pričelo ob 18. uri.

V družbi mažoretk in godbe Ruše bodo pripravili pohod z baklami, zbrane pa bodo zabavali Vražji muzikanti, Dream Imagery, Skeebeep, Anna in Domen Kumer. Ob 18. uri bodo majsko drevo postavili v Šentilju in Miklavžu na Dravskem polju, kjer bo zbrane do polnoči zabavala skupina Viničarji.

Kot že omenjeno, v Mariboru kresovanja letos ne bo, lahko pa se 1. maja odpravite na ploščad hotela Bellevue kjer bodo organizirali praznovanje. Zbrane bosta zabavali Godba na pihala Ruše in skupina Njubend. Tristo prvih obiskovalcev čaka brezplačen golaž in cvet nageljna.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW