Nocoj se ozrite v nočno nebo, ki ga bodo krasili Perzeidi

Nocoj bo na nočnem nebu možno opazovati številne utrinke, t.i meteorski roj Perzeidov, ki izhajajo iz ozvezdja Perzej. Utrinke boste najlažje opazovali v prvi polovici noči in sicer na območjih brez umetne razsvetljave.

Kaj so Perzeidi?

Perzeidi, v ljudskem izročilu tudi Solze svetega Lovrenca, so bogat meteorski roj, ki so ostanek kometa Swift-Tuttle. Oblak teh delcev, imenovan Perzeidni oblak, se razteza po vsej orbiti kometa Swift-Tuttle.

Oblak sestoji iz delcev, ki jih je odvrgel komet na svojem 133-letnem obhodu. Veliko delcev je bilo del oblaka že več kot tisoč let. Nekaj delcev pa je kljub temu še mladih, ko jih je komet odvrgel na svojem obhodu leta 1865.

Meteorski dež je viden že v sredini julija, največji izbruh pa dosežejo med 9. in 14. avgustom, odvisno od lokacije oblaka. Na dan izbruha se lahko na uro vidi tudi 60 meteorjev ali več. Lahko se vidijo po celem nebu, a ker je njihov radiant v Perzeju (na severni nebesni polobli), se jih največ lahko vidi severno od ekvatorja. Kot ponavadi, se meteorje vidi največ zjutraj pred zoro.

Četudi večina meteorjev prileti med zoro in poldnevom, takrat zaradi Sonca niso vidni. Nekateri so vidni tudi zvečer, ko priletijo v atmosfero pod kotom in pustijo za sabo dolgo svetle repe, včasih pa lahko nastane tudi bolid. Večina Perzeidov zgori v atmosferi nekje 80 km visoko.

Nevarnosti, da bi meteoriti padli na tla ni, saj kometi za sabo puščajo bolj prah kot kamne. S sodobnimi mobilnimi napravami pa bo ob jasnem vremenu možno narediti tudi zelo dobre fotografije utrinkov.

Oglejte si letošnje Perzeide v spodnjem posnetku v živo:

Da bodo vedeli še drugi....

Oddaj komentar

NET TV mobile

FREE
VIEW