Nova digitalna denarna enota na Kitajskem

Nekateri finančni analitiki so konec leta 2019 napovedali, da bo Kitajska zelo kmalu začela z uvajanjem nove digitalne denarne enote, ki bo temeljila na podobni tehnologiji, kot jo uporabljajo bitcoin in druge kriptovalute. Napoved se je uresničila, saj je kitajska centralna banka v aprilu kot prva na svetu zagnala pilotni projekt izdaje in uporabe digitalnega denarja.

Slednja je za preizkus delovanja nove digitalne valute izbrala mesta Shenzhen, Chengdu, Suzhou in Xiong’an, je razkril ameriški poslovni medij The Wall Street Journal. Gre za štiri od tehnološko najnaprednejših oziroma najhitreje razvijajočih se urbanih regij na Kitajskem.

Digitalni juan

Z eksperimentalno valuto, ki še nima imena, se je je pa v analitičnih krogih oprijelo kar ime digitalni juan, bo kitajska centralna banka šestletne raziskave o možnostih delne ali pa popolne digitalizacije kitajske nacionalne valute, torej juana, končno preizkusila v praksi.

Kot je decembra lani napovedal kolumnist ameriškega medija Bloomberg Andy Mukherjee, bo digitalna valuta nadomestila del fizičnega denarja, ki je trenutno v obtoku na Kitajskem, a ne bo vplivala na bančne depozite in denarne rezerve, katere upravljajo kitajska centralna banka in zasebne finančne institucije.

Kdo bo uporabljal novo valuto?

Med prvimi bodo novo digitalno valuto začeli prejemati in uporabljati zaposleni v javni upravi v mestu Suzhou. Predstavljala bo polovico njihovega nadomestila za prihod na delovno mesto, prejeli pa jo bodo prek aplikacije, ki so jo morali namestiti na svoje mobilne telefone.

Novo valuto bodo lahko nato porabili za nakupe izdelkov ali storitev pri izbranih trgovcih oziroma jo zamenjali v juane in prenesli na svoje bančne račune. Večina podrobnosti o tem, kdo vse bo sodeloval v pilotnem projektu oziroma prejemal tako imenovane digitalne juane, sicer še ni znanih.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW