Novi župan Mestne občine Maribor je Saša Arsenovič

Težak boj se je zaključil, na županski stolček Maribora bo sedel Saša Arsenovič.

Foto: Net TV

Mariborčani so vodenje svojega mesta v naslednjih štirih letih z 57,9-odstotno podporo namenili podjetniku Saši Arsenoviču, kažejo podatki občinske volilne komisije po skoraj vseh preštetih glasovnicah. Njegov tekmec in nekdanji župan Franc Kangler je zbral 42,1 odstotka podpore. Povsem novo podobo je dobil tudi mariborski mestni svet.

Največ podpore sta zbrali listi novega mariborskega župana Arsenoviča in nekdanjega župana Kanglerja, ki se je letos ponovno potegoval za županski stolček.

Lista Arsenovič za Maribor, na kateri so sami politični novinci, bo imela v 45-članskem mestnem svetu 11 mestnih svetnikov, zagotovo pa tudi podporo po novem treh mestnih svetnikov SMC, ki je v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubila tri sedeže.

Podobno lahko Kangler računa na podporo treh mestnih svetnikov SDS, saj je ta podprla njegovo župansko kandidaturo. Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije (NLS) je na tokratnih volitvah sicer dobila 10 sedežev mestnem svetu, kar je šest več kot doslej.

Lista Andreja Fištravca bo imela medtem v prihodnjih štirih letih v mestnem svetu tri svetnike. Fištravec, ki se po šestih letih poslavlja z županskega položaja, je bil na listi za mestni svet na zadnjem mestu, zato ne bo sedel niti v mestnem svetu.

Tri glasove bo v prihodnjih štirih letih imela tudi Lista kolesarjev in pešcev. Listi za pravičnost in razvoj in SD ostajata po dva sedeža, medtem ko bo dve mesti zasedla še novinka Levica. Gasilci Maribora, NSi, DeSUS, Lista mladih. Povezujemo, Stranka mladih – Zeleni Slovenije in Lista Melite Petelin bodo imeli po enega mestnega svetnika.

Mariboru se je drugega kroga lokalnih volitev po neuradnih rezultatih udeležilo 47 odstotkov volilnih upravičencev.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply