Novo šolsko leto je tu

Začelo se je novo šolsko leto – Previdno tudi na cestah

Danes so v šolske klopi ponovno sedli osnovnošolci in srednješolci. Po poletnih počitnicah bo osnovne šole v novem šolskem letu obiskovalo predvidoma 184.169 učenk in učencev, od tega bo šolski prag prvič prestopilo 21.874 otrok. V srednješolske klopi pa se bo podalo 73.200 dijakov in dijakinj, od tega jih bo 19.600 obiskovalo prvi letnik. Dijakinj in dijakov bo skoraj toliko kot lani, tistih, ki bodo prvič prestopili prag srednjih šol, pa bo dobrih dva tisoč več.

Enotna ureditev delovnega časa učiteljev

Z novim šolskim letom je uvedenih tudi nekaj novosti. Ena od teh je enotna ureditev delovnega časa učiteljic in učiteljev osnovnih in srednjih šol. Do sedaj je prihajalo do razlik v vrednotenju in razporejanju delovnega časa med šolami. Po novem je jasno določeno, da je delovni čas učiteljev neenakomerno razporejen, kar pomeni, da v času trajanja pouka opravijo večjo delovno obveznost, kot je njihova tedenska obveznost (40 ur tedensko), v preostalem obdobju pa manjšo, pri čemer pa ob koncu šolskega leta njihova povprečna tedenska obveznost ne sme preseči 40 ur.

V tem letu so uvedli tudi učbeniški sklad, ki učencem osnovnih šol omogoča, da si učbenike izposojajo brezplačno. V mandatu ministrice dr. Maje Makovec Brenčič je bil sprejet model učbeniške politike, ki temelji na trajnosti in vzdržnosti in zagotavlja redno obnavljanje učbeniških skladov, za prvošolčke pa celo zagotavlja sredstva za nakup učbenikov in tudi drugih učnih gradiv.

Vozniki pozor!

Policija opozarja, da moramo biti v prvih septembrskih dneh udeleženci v prometu še posebej pozorni, saj na cestah v tem času pogosteje srečujemo otroke, med njimi pa se jih mnogo poda v šolo prvič. Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je izredno pomembna. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti tudi na učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole in so še razigrani. Zato vozniki prilagodite način vožnje in v bližini šolskih poti zmanjšajte hitrost vožnje, bodite posebej previdni in na zadostni varnostni razdalji. Pešcem odstopite prednost, da bodo lahko varno prečkali cesto. Parkirati morate pravilno, saj z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem lahko ne samo ovirate, temveč otroke in druge pešce tudi ogrožate. Prav tako se izogibajte uporabi mobilnega telefona med vožnjo, ki nevarno preusmerja pozornost s ceste in dogajanja v prometu.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply