Ob jedrski elektrarni v Černobilu so izkopali požarne jarke

 

Že enajsti dan gori gozd ma severu Ukrajine, zdaj pa naj bi se požar približal zapuščeni jedrski elektrarni v Černobilu. Požar naj bi tako že dosegel zapuščeno mesto Pripjat, ki je nekoč služilo tovarni, in naj bili le še dva kilometra oddaljeni od mesta, kjer so shranjeni najnevarnejši radioaktivni odpadki. Ob zapuščeni jedrski elektrarni Černobil so vso noč z nedelje na ponedeljek kopali protipožarne meje, da bi jo zaščitili pred požari.

Požar naj bi 4. aprila povzročil 27-letni moški, ki naj bi v bližini prepovedanega območja zakuril suho travo in smeti, ogenj pa mu je nato ušel izpod nadzora. Policija je osumljenca aretirala, grozi mu do pet let zapora.

Požara gasilcem še ni uspelo omejiti. Z njim se jih spopada več kot 400, z več kot 100 gasilskimi tovornjaki, helikopterji (dva MI-8) in letali (tri letala antonov AN-32P), ki so nad požarom odvrgli že več kot 400 ton vode.

V tem trenutku največja prioriteta, da bi zaščitili kritično infrastrukturo v območju Černobila, kot sta zapuščena elektrarna in parkirišča, polna zapuščenih močno onesnaženih tovornjakov in gradbene mehanizacije, ki so tam ostali še od katastrofe. Če bi požar zajel te dele, bi prišlo do večjih eksplozij, te pa bi lahko po državi in tudi širše razširile strupene pline. V tem primeru bi bile ogrožene tudi druge evropske države, predvsem Poljska, Belorusija, Romunija, Madžarska, Slovaška in Moldavija. Že posnetki, ki jih je 8. aprila posnela NASA kažejo, da je dim zaneslo do prestolnice Kijev, ki je oddaljena več kot 100 kilometrov.

Fires Burn in Northern UkraineIn early April 2020, satellites observed several wildfires in northern Ukraine around…

Objavil/a NASA Earth dne Petek, 10. april 2020

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW