Občini Ormož in Slovenska Bistrica odrekli gostoljubje Štajerski vardi

Ormoška občina je na zadnji seji občinskega sveta brez glasu proti podprla sklep, s katerim je izrekla negostoljubnost pripadnikom t. i. varde. Ta se je na odločitev odzvala z nezadovoljstvom in napovedala nove akcije v tej občini. Z nami v studiu pozdravljam vodjo Štajerske varde Andreja Šiška.

Pozdravljeni, uvodoma predlagam, da si pogledava prispevek, v katerega smo združili vtise dveh občin, ki sta v zadnjem času imeli, kar nekaj težav s pripadniki Štajerske varde.

Najprej Slovenska Bistrica, kjer je okoli 15 uniformiranih pripadnikov t. i. Štajerske in Kranjske varde obiskalo tamkajšnjo policijsko postajo. Nato še Ormož.

Obe občini sta s sklepom sprejetim na občinskem svetu obsodili ravnanje pripadnikov vard in jim izrazili negostoljublje.
Grafika Sklep Bistrice

Po občini Ormož so se pojavili grafiti “slovenska varda”, občinske svetnike pa so predvsem po družbenih omrežjih obtoževali, da “skrivajo ilegalne prebežnike”.V začetku junija naj bi nadlegovali tudi lastnika tamkajšnjega kampa, hodili po njegovi posesti, ga obtoževali, da tihotapi nezakonite prebežnike in mu grozili, da ga bodo opazovali.

A občinski sveti so pravzaprav lahko izrazili zgolj moralno nestrinjanje s početjem vard, pojasnjuje strokovnjak na področju upravnega prava, javne uprave in upravnih postopkov Gorazd Trpin, saj je takšen sklep s pravnega vidika zgolj deklaratorne narave in nima nikakršnega pravnega učinka.

Pristojni v občini Slovenska Bistrica kot tudi Ormož vlado pozivajo k čimprejšnjemu sprejetju ustrezne zakonodaje, ki bi pristojnim zagotovila učinkovito in zakonito ukrepanje. Tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler je nakazal, da v parlamentarnih odborih že obravnavajo spremembe zakona o javnem redu in miru, s katerimi bi dali policiji pooblastila, ki bodo preprečila takšna ravnanja.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW