Obtožnica zaradi korupcije proti osmim zdravnikom, med njimi tudi mariborski radiolog

Specializirano državno tožilstvo je na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo obtožnico zoper 15 fizičnih in eno pravno osebo. Gre za osem zdravnikov, njihove družinske člane, farmacevtki in tri komercialiste. Tožilstvo sumi, da so trije prejeli podkupnine v višini okoli 100.000 evrov, dva pa še več.

 

Zoper deset uslužbencev bolnišnic je bila obtožnica vložena zaradi kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril, ki so jih dobili v povezavi z dobavo medicinskega materiala in zdravil bolnišnicam.

Od teh desetih oseb je bila zoper dve osebi vložena obtožnica tudi zaradi pranja denarja, zoper eno osebo pa še zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin in preprečitve dokazovanja.

 

Obtožnica je bila vložena tudi zoper tri osebe zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril in zoper dve osebi zaradi pranja denarja.

 

Kot so pojasnjevali kriminalisti, naj bi dobavitelji zdravstvene opreme in pripomočkov zdravnikom in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah ponudili nagrade v zameno, da bi bili izbrani oziroma bi zdravstveni zavod kupil ravno njihove izdelke. Del strukture cene teh zdravstvenih pripomočkov je že vseboval odstotke, ki so bili namenjeni za podkupnine. Ti so se gibali med pet in 20 odstotkov. Javna sredstva naj bi s tem po takratnih podatkih kriminalistov oškodovali za 1,18 milijona evrov.

Dobavitelji naj bi te nagrade nakazovali na tekoče račune, ki so bili prav v ta namen odprti v Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Med preiskavo so našli tudi gotovino in zlate palice.

 

Med zdravniki, ki naj bi prejemali podkupnine, naj bi bili predstojnik ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Vane Antolič, ortoped iz Valdoltre Robert Cirman, ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič, travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, intervencijski nevroradiolog iz UKC Ljubljana Zoran Milošević, radiolog iz UKC Maribor Jožef Matela ter tudi vodja lekarne v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli in vodja lekarne na onkološkem inštitutu Monika Sonc.

 

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply