Obujanje tradicije zlatokopov

V občini Starše so se odločili, da bodo začeli obujati tradicijo izpiranja zlata. Po ustnem izročilu starejših je dobro stoletje nazaj v Dravi zlato izpiralo kakšnih 200 izpiralcev.

Izpiranje zlata je predvideno v kraju Zlatoličje, o katerem obstajata dva izročila o izvoru imena vasi. Po prvem je vas dobila ime po zlatem koruznem ličju.

V 20. stoletju je bilo nabrežje Drave izjemno bogato nahajališče za izpiranje zlata iz rečnih naplavnin. Zaradi izgradnje akumulacij ter posledičnega zmanjševanja premeščanja sedimentov in tudi večtisočletnega izkopavanja, je v zadnjih letih izpiranje zlata skorajda izumrlo.

Gre za zanimivost, s katero bi radi v svoje kraje privabili več turistov, ki bi se lahko tudi preizkusili kot iskalci zlata v Dravi. Zato bo v okviru projekta Zlata Drava izvedenih več investsicij.
V občini Starše bodo tako tudi s pomočjo evropskih sredstev poskušali izpostaviti pomen reke Drave in obuditi zgodbe o zlatokopih.
Projekt Zlata Drava se bo pričel kmalu tudi izvajati.

Namen projekta je oživeti, ohraniti in prenašati na naslednje rodove kulturno-zgodovinsko izročilo o izpiranju zlata v Zlatoličju. Ob tem pa dodajajo … da je v Dravi zlata dovolj, a vendar ne toliko, da bi kdorkoli lahko obogatel.

Da bodo vedeli še drugi....

leave a reply

NET TV mobile

FREE
VIEW